Maxa semestern - satsa på egentiden

RELATIONER

Experten: Alla behöver lite tid för sig själva

1 av 2 | Foto: Familjemys Marcus och Carina Pahl Skärlind hamnade i en ond cirkel med tjat och gräl under dottern Meyas första år. I dag har båda egentid - och är mycket gladare.

Ska du bort nu igen? Jag får aldrig göra något!

Egentiden kan vara en källa till gräl.

Men med rätt planering kommer den göra vardagen lättare att hantera, menar barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Alla föräldrar har varit där. När den ena ungen skriker efter kaka, den andra ska bajsa och makaronerna kokar över på spisen och du längtar bort - till joggingspåret, jobbet eller mataffären - ja egentligen kvittar det vart, bara du får komma ut ur huset.

– Det är inte ett tecken på att man har det dåligt som par eller familj. Alla behöver tid för sig själva. Innan ni fick barn fanns det hur mycket tid som helst, då uppstod inte den här längtan, säger

barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Mindre gnäll och tjat

Knepet är att planera, menar hon. Då behöver varken tjat och gnäll eller dåligt samvete uppstå.

– Egentligen behöver ni fyra sorters tider: Familjetid, egentid för vardera föräldern, partid och tid där en förälder i taget umgås med ett barn i taget. Det ger jättemycket när bara två personer ser varandra i ögonen och lyssnar på varandra, säger hon.

Vad räknas?

Malin Alfvén rekommenderar att man sätter sig ner och pratar igenom hur egentiden ska se ut och vad som räknas som egentid. Är affärsmiddagen egentid? Läkarbesöket?

– Det är faktiskt enkelt när man börjar strukturera upp det. Sedan följer man upp genom att gå igenom almanackan en gång i veckan, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att inte fylla egen­tiden med kompis­träffar och bio­besök.

– Det ska vara en tid för eftertanke. Sätt dig ute eller på ett fik och prata inte i telefon. Var ensam med dig själv.

På semestern blir egentiden ofta bortglömd. Men den är lika viktig som vanligt.

– När man åker i väg tillsammans blir det väldigt kompakt med relationer. Ge varandra tid att gå i väg och simma eller ta en promenad, då blir semestern bättre.

Experten: Planera för 4 sorters tid

Planera för de fyra tiderna: Familjetid (som är mest hela tiden), partid, egentid och föräldratid, då ett barn i taget får umgås med en förälder. Gå sedan igenom almenackan en gång i veckan och kolla vad som är på gång.

Resonera igenom vad som räknas som egentid.

Låt din stund bli lugn. Använd den inte till att stressa runt på stan eller ringa en massa samtal. Gå på gymmet eller sätt dig ensam på en gräsmatta, kanske med en bra bok.

Glöm inte partiden. Be om barnvakt en gång i månaden och ta en riktig långpromenad eller gå på restaurang så ni verkligen hinner prata med varandra.