”All kärlek är vacker - även i Söderhamn”

RELATIONER

Först när Majsan Keller flyttat vågade hon komma ut - genom en krönika i lokaltidningen

Foto: Majsan Keller arrangerar Pride i Söderhamn, hon hoppas att festivalen ska leda till ökad tolerans för olikheter.

Majsan Keller är gay och uppväxt i en svensk småstad.

Efter flera år i Stockholm återvänder hon till hembygden och arrangerar Söderhamns första Pridefestival.

– Jag hade ingen att prata med när jag växte upp. Så ska det inte behöva vara. Nu vill jag att Söderhamn vaknar upp och förstår att all kärlek är vacker.

Majsan Keller, 35, har alltid vetat att hon gillar tjejer. Men på hemorten hade hon ingen att prata med. Hennes tjejkompisar förälskade sig i killar och hon kände inte alls igen sig.

– För mig har det alltid varit naturligt att bli kär i tjejer men jag upplevde inte att jag kunde berätta för någon hur jag kände.

I stället höll hon tyst - under hela uppväxten.

– Det var bara min familj som visste. Egentligen pratade vi inte så mycket om hur jag kände, som jag minns det sa jag nog bara att jag inte gillar killar. Men det är klart att mina föräldrar förstod vad det handlade om.

”Ingen att prata med”

Till slut blev situationen ohållbar.

– Det fanns inga mötesplatser för homosexuella i Söderhamn, och ingen att prata med. När jag var 17 år, insåg jag att jag behövde göra något åt hur jag kände, det funkade helt enkelt inte längre. Så jag ringde RFSL och fick veta att det fanns ett gay-ställe i Gävle. Jag åkte dit och träffade min första tjej.

För tio år sedan flyttade Majsan till Stockholm och arbetar i dag som festfixare. I huvudstaden har hon aldrig känt att hon behövt smyga med den hon är.

– Det är helt annorlunda i en större stad. Utbudet är större och acceptansen för olikheter högre. Jag har aldrig tyckt att det har varit svårt att bo i Stockholm och vara gay.

Kom ut i en krönika

Men först för två år sedan vågade hon berätta för kompisarna hemma i Söderhamn.

– Jag gjorde det enkelt för mig, jag skrev en krönika i lokaltidningen och berättade som det är, att jag alltid varit gay.

Krönikan satte i gång en kedjereaktion - folk började höra av sig och berätta om liknande erfarenheter.

Majsan fick det svart på vitt igen: homosexualitet upplevs tio år efter att hon själv flyttat fortfarande som så stigmatiserande att många från hemorten och andra mindre orter inte vågar komma ut.

– Det känns jobbigt att det ska behöva vara så. Ofta är det enda svaret på hur livet ska levas på en mindre ort att "man och hustru" ska bo tillsammans. Det är oerhört frustrerande. Vi människor är olika och alla kan inte leva så. Men i en småstad är det svårt att vilja leva på ett annat sätt.

Hälsingslands första Pride

Nu vill hon bidra till att ändra det. Och vad kan då vara bättre än en Pridefestival? Hälsingslands första Pride arrangeras nu i helgen. Majsan Keller håller i trådarna tillsammans med arrangörerna Annsofi och Lennart Westman, ordförande för Söderhamns cityförening.

– Vi har planerat för en folklig festival där ingen ska behöva känna sig utanför, oavsett sexuell läggning. Alla är välkomna. Vi har exempelvis blandat folkkära artister med artister som är kända i gayvärlden för att alla som bor i Söderhamn ska känna att det finns något som lockar.

Vad hoppas du att Pridefestivalen i Söderhamn ska leda till?

– Framför allt ökad tolerans för olikheter. En annan sak jag också tänkt på är att gaypersoner som vill ska kunna bo kvar på sina hemorter utan att behöva smyga med sin sexualitet. I dag är det många som flyttar till större städer, eftersom det är svårt att komma ut i en småstad.

Fler Pride - och regnbågsdagar i Sverige

Hbtq-dagarna i Skövde 16 -19 maj

Jönköping Qom ut 17-19 maj

Westpride i Göteborg 20 maj - 2 juni

Springpride Eskilstuna 23-26 maj

Söderhamspride 7-8 juni

Luleåpride 14-16 juni

Regnbågsfestivalen i Malmö 26- 30 juni

Västeråspride 27-29 juni

Sundsvallpride 30 juni - 6 juli

Rfsl-ungdom i Karlstad 13 juli

Stockholmpride 29 juli - 4 augusti

Örebropride 30 augusti - 1 september

Regnbågsveckan i Örnsköldsvik 30 augusti - 6 september

Regnbågsveckan i Linköping 2-8 september

Umeåpride 24- 30 september

Källa: qx.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq