Håll koll på familjen

RELATIONER

Lars spårar sin dotter med mobiltelefonen

Få järnkoll på dina barn, anställda – och din man.

Det enda du behöver är deras mobilnummer och en dator.

– Perfekt när barnen är ute och slarvar på nätterna, säger Lars Magnusson, pappa till Caroline.

Foto: Hemmaspionage Med en dator och numret till dottern Carolines mobiltelefon kan Lars hålla koll på var hon befinner sig. Systemet är mycket exakt speciellt i tätbebyggda områden.

Under de senaste åren har en rad tjänster lanserats som ger möjlighet att ta reda på exakt var en person befinner sig med mobilen.

– Man kan se det på internet eller via sms, säger Lars Magnusson, som också är en av dem som utvecklat tjänsten för Telia.

Mobiltelefonens position bestäms med hjälp av master som finns placerade runt omkring i landet. Systemet tar reda på vilken sändare som är närmast och kan på så sätt räkna ut var en viss mobiltelefon befinner sig.

I storstäder kan man bestämma positionen ända ned till ett par tiotal meter när.

I mindre tättbebyggda områden rör det sig om några hundratal meter eller mer.

– Visst är det integritetskränkande, men det finns många fördelar också, säger Lars Magnusson.

Kontrolleras av pappa

För att kunna använda tjänsten måste man svara på ett sms som skickas till det aktuella numret. Sen kan den som anmält numret se exakt var mobilen befinner sig.

– Jag tycker inte det är så farligt, säger Caroline, 15. Pappa kollar inte upp mig så ofta.

Telenor har en liknande tjänst för företagskunder. Där anmäler företagaren ett abonnemang till tjänsten. Det är helt upp till arbetsgivaren att tala om för sina anställda att han kan se exakt var de befinner sig.

– Det är svårt att veta precis vad det används till, säger Henrik Samuelsson på Telenor. Det avtal som våra kunder tecknar kräver att arbetsgivaren talar om det för sina anställda.

Så kan du spåra en telefon

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM