Relationsrådgivaren: Så hittar du gaydejten

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2012-07-31

”Var ärlig – och våga visa intresse”

Nätet, klubbar – eller ­kompisars kompisar.

Däremot kanske inte mataffären eller gymmet är bästa stället för en ­gayflirt.

– Risken att råka illa ut tror jag hämmar många hbtq-personer. Det är ­därför mötesplatser som Pride blivit så viktiga, ­säger relationsrådgivaren Robert Jacobsson.

Det skrivs spalt- och hyllmeter om hur du hittar den rätta.

Och de hurtfriska ­råden från dejtingcoacherna brukar gå ut på att med friskt mod kan man få napp nästan var som helst.

– Men det är stor skillnad att dejta och flirta som hbtq-person. I vårt samhälle förutsätts du vara hetero,­ det finns både homo­fobi och transfobi och hat­brotten har ökat. Risken att ­råka illa ut tror jag hämmar­ många, säger Robert Jacobsson, sexualupplysare och relationsrådgivare i ”Ligga med P3” i Sveriges radio.

Nätdejting fungerar

Enklare och säkrare än krogens köttmarknad är dejtingsajterna.

– Nätdejtingen har varit­ räddningen för många, ­speciellt för dem som kommer­ från en liten ort. Och särskilt de nischade sajterna, som Qruiser.com och Flata.se. Där har man större möjlighet att träffa­ någon, säger Robert ­Jacobsson.

Dessutom finns förstås klubbar och andra evenemang, som Pride.

– En del träffas förstås helt utanför det där. Men det är väl inte så vanligt att man börjar flirta med ­någon på Ica. Det är ju svårt att se på en person vad den har för läggning, säger ­Robert Jacobsson.

Finns ingen ”gaydar”

För idén att det skulle­ ­finnas någon­ ”gaydar” ­eller gay-­radar – alltså att man kan känna på sig ­vilken sexuell läggning en person har – tror han inte på.

– Det där handlar ju om fördomar, att killarna skulle vara fjolliga och ­tjejerna butchiga eller manhaftiga, och då är man ­farligt ute om man resonerar så. Däremot kan man väl känna av om någon är intresserad, det kan ju även heteropersoner göra, säger han.

Hans bästa dejtingtips är detsamma för alla – oavsett läggning:

– I dag finns det för mycket idéer om att man ska spela­ ett spel. Men jag tycker man ska vara så ärlig man kan – och visa sitt intresse. Då får den andra något att förhålla sig till – och du får chans till en kärleks­relation, säger ­Robert ­Jacobsson.

Så hbtq-dejtar du - Roberts bästa tips

Tro på dig själv! Först måste man känna sig bekväm med sin egen ­sexualitet. Det ger självförtroende.

Pejla intresset – och våga fråga! Det finns för ­mycket idéer om att man ska spela något slags spel. Känner du att den som du är intresserad av är attraherad av dig – var ­ärlig och våga ­blotta dig, visa ditt intresse.

Nätdejta! ­Räddningen för många. Särskilt nischade sajter som Qruiser.com och Flata.se är bra. Även appar som Grindr och Scruff används av många.

Gå ut! Gay- och hbtq-klubbar, RFSL:s arrangemang – och såklart Pride är bra mötesplatser.

Vänners vänner! Folk träffade kärleken även före nätdejtingens tid. Kanske hittar du din bland kompisarnas kompisar.

Följ ämnen i artikeln