Är fotografen som har dåligt omdöme

Uppdaterad 2013-10-09 | Publicerad 2013-10-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åsa Erlandson: Man kan kämpa för jämställdhet i nätstrumpor

Marissa Mayer, vd för Yahoo, poserar hårdstajlad på en bild – och genast anklagas hon för att ha dåligt omdöme. Dumheter. Det är fotografen som har dåligt omdöme.

Det är nämligen en missuppfattning att man måste vara en biffig truckerflata för att tycka att lika lön för lika arbete är en bra idé och det är inte ett dugg antifeministiskt att älska smink och korta kjolar. Jämställdhet är inte en fråga om utseende, utan om ekonomi, arbete och självbestämmande. Det kan man kämpa för iklädd snickarbyxor – eller nätstrumpor.

Marissa Mayer är dessutom något så ovanligt som en glamourös geek som brukar gå till sitt jobb iklädd Michael Kors–fodral. Det hon däremot inte brukar göra, får vi åtminstone hoppas, är att ligga upp och ned i sin stol. Och det är där bilden på henne blir så konstig: Varför ser det ut som att hon håller på att ramla ner i backen? Varför dinglar en dyrbar Ipad dödsföraktande i hennes ena hand? Hjääälp, snart ligger den där på marken med krossad skärm! Snälla, håll i den ordentligt.

Anledningen till att jag har svårt att titta på Marissabilden är alltså inte feministisk avsky, utan tanken på hur mycket blod som måste rinna ner i hennes huvud. Och hur mycket en Ipad kostar.

Dessutom undrar jag om inte alla hennes anställda där på Yahoo blir provocerade när de sitter instängda på ett kontor med dålig ventilation och sliter med tråkiga algoritmer och ett varumärke på dekis, och hon ligger och latar sig i trädgården.

Följ ämnen i artikeln