Han står för notan – hon håller på sig

Sociologen: ”Vi har uppfattningen att vi lever i en fri sexualitet” – men könsrollerna lever kvar i nätdejtingen

Han står för notan – hon håller på sig.

På nätets dejtingsajter lever könsrollerna i högsta grad kvar.

– Vi har en uppfattning om att vi lever i en fri sexualitet och att traditionella könsroller är upplösta men det är tvärtom, säger sociologen Roland Paulsen.

Föreställningen om att vi är mer frigjorda och jämställda på nätet tillbakavisas när man läser en ny undersökning bland singlar på dejtingsajten Happy Pancake.

På frågan om vem som oftast tar initiativet att bjuda ut den andre på dejt svarar åtta av tio – mannen.

Och när den romantiska middagen är uppäten förväntas killen ta notan. Nästan hälften av männen uppgav att det oftast är de som bjuder, medan bara en procent av kvinnorna svarade samma sak.

Okej med sex på första dejten

Var tredje svarande uppgav att det var vanligast att var och en betalade sin egen mat. Men 40 procent av männen tyckte det var helt okej att de stod för fiolerna – vilket 30 procent av tjejerna höll med om.

Inte en enda utav kvinnorna ansåg att de skulle behöva stå för kalaset. 46 procent av killarna och 54 procent av tjejerna tyckte att det ska vara rättvist, och att var och en ska betala för sig. Sjuttiofem procent av männen tycker att det är okej att ha sex på första dejten. Denna inställning delades bara av 57 procent av kvinnorna.

Starka normer styr

- Vi har en uppfattning om att vi lever i en fri sexualitet och att traditionella könsroller är upplösta men det är tvärtom så att det under ytan finns starka normer som styr, vilket studien pekar på, säger Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet.

Han blir inte alls förvånad över resultatet. Dessa mönster såg han redan när han gjorde sin studie av hur överviktiga trakasseras på dejtingsajter.

– I undersökningen beskrev kvinnorna att när de valde så handlade det om att sortera bland alla svar de fick på nätdejtingsajter, medan männen inte alls hade sorteringsproblem utan var de som skickade ut meddelanden – vilket visar vem som är aktiv part. Kvinnan får en massa förslag från friare, och så är det hennes huvudbry vem hon ska välja.

Hur kan könsrollstänket utrotas?

– Det viktigaste är att det uppmärksammas, för att visa att vi fortfarande har lång väg att gå innan vi uppnår jämställdhet.

Av alla 1 130 496 mail som skickades på sajten under en vecka skrevs 661 899 av män och 468 597 av kvinnor.

Publisert: