Låten ”Blurred lines” förbjuds på universitet

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

”Låten främjar en osund inställning till sex”

Robin Thicke.
Foto: AP
Robin Thicke.

Robin Thickes hitlåt "Blurred lines" uppmanar till våldtäkt, kvinnoförakt och sexism. Det menar ledningen vid Edinburghs universitet där ett totalförbud mot den kontroversiella låten nu införts. Framförallt är det textraden "I'll give you something big enough to tear your ass in two", som fått skolledningen att gå i taket. 

Det var i söndagskväll som skolans dj uppmanades att plocka bort låten från skolradiokanalen. Sedan dess får "Blurred lines" inte spelas på campus, över huvudtaget. Beslutet föregicks av protester mot det kontroversiella textinnehållet. 

Både lärare och studenter har under en tid reagerat på att "Blurred lines" uppmanar till sexuella övergrepp.

Låten strider mot skolans policy

Kirsty Haih, skolans vice rektor menar att låtens textinnehåll strider mot skolans policy om jämställdhet och likabehandling. Eftersom skolan aktivt arbetar för att stoppa sexuell objektifiering av kvinnliga studenter, var beslutet att förbjuda låten inte särskilt svårt, menar hon.

– "Blurred lines" främjar en osund inställning till sex och vår policy är nolltolerans mot sexuella trakasserier, säger Kirsty Haih i ett uttalande.

Avfärdar anklagelserna

Robin Thicke ställer sig å sin sida oförstående till kritiken och avfärdar anklagelserna. Till GQ Magazine säger han bland annat att han "alltid respekterat kvinnor" och att påhoppet är "löjligt". Men det är inte bara studenter och personal vid Edinburghs universitet som reagerat Thickes låt. Nyligen agerade även Youtube och tog bort en parodi på videon som vållat stor kritik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN