”I hennes liv fanns inte plats för någon annan”

Jan levde med en narcissist i 15 år

Foto: Mikael Ljungström
I femton år levde Jan med en kvinna med narcissistiska drag. Det var när det uppdagades att hon sålt sex – och dessutom var på väg att lämna sin man – som uppbrottet kom. ”Det värsta man kan vara med om”, säger Jan.
RELATIONER

Fyrbarnspappan Jan trodde att han levde i en stabil och kärleksfull relation.

Men för tre år sedan kom sanningen fram – då fick han veta att hans fru prostituerar sig.

– Först blev allt nattsvart, sedan började jag förstå att jag inte alls kände kvinnan jag levt med i 15 år.

När Jan träffade Sofia via en kontaktannons var det som om alla bitar föll på plats. Han började närma sig 30 och hade ännu inte träffat någon att dela livet med. Plötsligt stod hon där. Och log.

Jan minns deras möte som om det var igår och säger att han blev blixtförälskad. Att Sofia var tolv år yngre och hade en rörig livshistoria bakom sig, viftade han bort.

– Jag var kär och naiv helt enkelt. Men i efterhand ser jag ju att det fanns tecken på att det var något som inte stämde redan i början av relationen.

Framför allt menar Jan att Sofia alltid verkade utgå ifrån sig själv och sina egna behov.

– När man är kär är det lätt att bortförklara saker och ting, jag vet att jag tänkte att hon var ung och kanske inte förstod att man är två i en relation. Och att hänsyn måste tas till båda två, säger Jan och fortsätter:

– När vi flyttade ihop vet jag att jag föreslog att hon kunde hjälpa till med sysslor i hemmet. Men hon menade att jag var ju ”så duktig på såna saker” och att det var bättre att jag fixade.

Jan, som har flera syskon och är van vid att hugga i och hjälpa till, säger att han på ett sätt kände sig bekräftad och behövd när Sofia uttryckte att hon tyckte att han var ”duktig”.

– På en nivå såg jag det som en fjäder i hatten, att hon behövde mig och jag var bra på något. Det låter kanske konstigt, men jag såg det som mitt ansvar att fixa allt och om hon var nöjd blev jag också nöjd.

Bara efter ett par år tillsammans fick paret sitt första barn och sedan tre till, i rask takt.

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
Det tog många år för Jan att inse att han inte kände kvinnan han levde med.

Jan bestämde sig för att ta hela barn-ansvaret och blev ”hemma-pappa”. Han ville vara nära barnen och hade dessutom råd - eftersom hade han sparade pengar. Sofia valde att arbeta men tack vare Jans pengar behövde hon inte dra det ekonomiska lasset för familjen.

– Visst jobbade hon, men det var ändå jag som betalade det mesta. Dessutom tog jag hand om nästan allt hemma, städning, diskning, matlagning och framför allt barnen.

Enligt Jan höll sig Sofia ofta för sig själv och verkade ointresserad av familjelivet.

– Jag har alltid tyckt att man självklart ska hjälpas åt, men hon hävdade att jag var bättre lämpad att ta hand om barnen och under flera år hade jag så fullt upp med allt att jag inte reflekterade över vad hon gjorde. Alla som har småbarn förstår säkert att man inte hinner tänka efter så mycket under småbarnsåren, man bara gör. Och så var det för mig.

Utåt sett fungerade familjen hyfsat bra - även om barnens relation till sin mamma påverkades av att hon inte visade något större intresse för dem.

När Jan ser tillbaka på relationen idag minns han även att han periodvis kunde må dåligt och känna sig förvirrad av Sofias beteende.

– Hon sa en sak men gjorde något annat. Hon hade alltid svar på tal och kunde bli väldigt aggressiv när jag försökte prata med henne.

Vad gjorde du när hon blev aggressiv?

– Jag drog mig undan, tystnade. Försökte förhålla mig till humörsvägningarna genom att anpassa mig.

För tre år sedan brast bubblan. Parets äldsta son, som då hunnit fylla 14, kom hem från skolan och berättade att han via kompisar fått veta att ”mamma hade konstiga bilder” på nätet.

– Först trodde jag inte att det var sant, men sedan kikade jag igenom hennes telefon, som var helt full med bilder på henne, avklädd i olika positioner...

Hur reagerade du då?

– Jag är en ganska lugn person men när mina barn senare berättade att de fått följa med sin mamma när hon tagit emot pengar av okända män blev jag förbannad och ställde henne mot väggen.

Och det var då sanningen kom fram: Hans fru hade prostituerat sig. Och planerade dessutom för en framtid med en ny man.

– Hon berättade för mig att hon fått ihop runt en miljon kronor som hon skulle ge den nya mannen så att de kunde börja ett liv tillsammans.

Upptäckten ledde till skilsmässa, ingenting fanns kvar att rädda, menar Jan.

– Det var som att jag vaknade upp och plötsligt såg klart. Hela hennes egoistiska beteende under alla år blev logiskt. Hon hade aldrig brytt sig om någon annan än sig själv. I hennes liv fanns bara hon. Inte ens barnen fick plats!

I dag har Jan enskild vårdnad om barnen, som vägrar ha kontakt med sin mamma.

Hur har den här historien påverkat din syn på relationer?

– Jag är långtifrån redo att träffa någon även om jag mår mycket bättre nu än för ett par år sedan. Att leva med en narcissist sätter sig på självkänslan och tilliten. Men det viktigaste för mig i dag är att jag har blivit fri. Hon kan inte skada mig längre.


Så känner du igen en narcissist

Överdrivet och uppblåst självförtroende - verkar kunna och veta allt. Beskriver gärna sig själva som exemplariska och felfria.

Fantiserar om obegränsad makt, framgång och skönhet. Söker sig till personer de uppfattar som lyckade.

Utnyttjar andra för att få fördelar - andras väl och ve är ointressant.

Kräver beundran och uppmärksamhet - vill alltid stå i centrum. Frotterar sig i smicker och komplimanger.

Arrogant och nedlåtande - kritiserar gärna andra men tål inte själva kritik.

Saknar förmågan att vara genuin och intim med en annan människa. Ett förhållande med en narcissist blir därför alltid ytligt och ensidigt.

Är lättkränkt, drar sig undan och ”tjurar”, accepterar inte att andra är av en annan åsikt.

Har orealistiska förväntningar på hur andra ska bemöta dem, kräver ständig uppassning.

Är ofta avundsjuk och tror sig vara föremål för andras avundsjuka.

Har bristande empatisk förmåga - saknar förmåga att möta andras känslor och tappar intresset när andra uttrycker sina behov.

Undviker att ta ansvar för sitt beteende, manipulerar och lägger över skulden på andra. Ber i princip aldrig om ursäkt eller erkänner ett misstag.

Ljuger och skryter, säger ofta ”det där har jag aldrig sagt”.

Har få eller inga nära vänner.

ARTIKELN HANDLAR OM