Publicerad:
Uppdaterad:

Richard 85: När Maria inte kände igen mig var det svårt

Publicerad:
Uppdaterad:

För Richard Larsson, 85, var hustruns sjukdomstid en hopplös, ändlös kurragömmalek:

- Maria letade efter Richard - den Richard jag var när jag var ung. Och jag letade efter Maria.

Som hon var innan hon blev dement.

"En gång gjorde jag något fult. Jag frågade min fru hur det varit att vara gift med mig", säger Richard Larsson.
Foto: BÖRJE THURESSON
"En gång gjorde jag något fult. Jag frågade min fru hur det varit att vara gift med mig", säger Richard Larsson.

Richard Larssons röst har styrka och stadga. Den är allvarlig. Han berättar om hur hans hustru Marias demenssjukdom slungade ut honom i kaos, ensamhet och sorg.

- En av de svåraste sakerna var första gången hon inte kände igen mig. "Har du sett Richard?" frågade hon mig. Jag blev sårad och undrande. Jag kunde bevisa att jag var jag. Genom mitt pass om inte annat. Men Maria sökte Richard som Richard var för länge sedan.

Att leva med en person för vilken hela världen gungar är ansträngande. Att svara på samma fråga tio gånger i rad. Att ständigt leta efter saker som hamnat på fel plats.

- Man blir trött. Det händer så hopplösa grejer hela tiden. Nerverna håller inte alltid. Då höjer man rösten "Vad i he...". Och det är förskräckligt för den sjuka personen, hon är så känslig, både mentalt och för höga ljudnivåer.

Så får man dåligt samvete.

Efter fem år hade Maria blivit så dålig att Richard var tvungen att låta henne flytta till ett gruppboende.

Det har nu gått fem år sedan hon dog. Richard bor kvar i radhuset där de levde tillsammans under större delen av sitt 59-åriga äktenskap. Han har skrivit två böcker om Marias sjukdom för att förstå sig själv bättre, "År med Maria" och "Maria vill fara hem". Men när han tänker på henne nu är det helst till den friska Maria som hans tankar söker sig.

- En gång gjorde jag något fult. Nästan som att läsa en annans dagbok. Jag frågade Maria hur det var att vara gift med Richard. Hon svarade att det var besvärligt ibland, men att han var snäll mot barnen.

- Som många äldre kanske gör undrar jag varför vi inte använde tiden bättre, varför jag inte var mer kärleksfull mot Maria medan det fanns tid.

Med sjukdomen förändras kärleken. Richard berättar om hur Maria en gång när de legat nära varandra vände sig om och frågade var Richard var. Som om hon varit otrogen.

Han förstår människor som träffar någon annan när deras partner blivit dement. Han säger att det är ganska vanligt men att många känner skuld för att de har en annan förbindelse.

- Jag tycker att det är bra att den andra har en kontakt som kan göra livet lite gladare om hustrun ligger på sjukhem i många år. I synnerhet en ensam man har ofta svårt att ordna det trevligt för sig.

- Jag har förståelse för det, men för mig gick det inte. Jag var så inriktad på att hjälpa Maria.

Christina Vallgren

Publicerad:
Publicerad: