RELATIONER

Är folk mer sjuka än sexiga nuförtiden?

Foto: Åsa Moberg är journalist och författare.

Under 90-talet kom det för varje år allt färre nya böcker om sex och samlevnad. Utvecklingen kunde följas i tidskriften Svensk Bokhandels årliga lista över nya böcker, tjock som en bok för sig. Med "Höstens nya böcker" 2001 är vi framme vid den punkt jag ändå inte trodde skulle inträffa: inte en enda ny bok om sex.

I ämnet kärlek rymmer höstens bokflod några volymer med gamla succéer i repris: Thomas Böhms "Kärleksrelationen", det är tre böcker från 80-talet i samlingsutgåva, Rollo Mays "Kärlek och vilja" från 60-talet och Erich Fromms "Kärlekens konst" från 50-talet (samtliga på Natur och Kultur).

Visst är det märkligt. På 80-talet var jag sexrådgivare i VeckoRevyn. Då brukade jag beställa ett halvdussin nya sexböcker per säsong för att förkovra mig. Allt som kom ut skulle jag aldrig hunnit läsa.

Att svara på frågebrev om sex och samlevnad var givande, man fick ständigt bevis för att det man skrev betydde något för läsekretsen. Eftersom människor fortfarande älskar och har sex, med alla problem som därtill hör, är det knappast troligt att marknaden för böcker på detta område plötsligt har försvunnit.

Vad kan ha hänt? En grym gissning är att vi 40-talister, en gång en stor och sexfixerad ungdomsgeneration, har blivit gamla och övergått till andra njutningar. Heminredning till exempel, eller bordets och trädgårdens fröjder. Det stämmer om man tittar bland höstens titlar: nya böcker om inredning, mat och trädgårdar finns det hur många som helst. Under rubriken "Medicin, hälsa, sex och skönhet" handlar titlarna i registret till övervägande del om hälsa och medicin. Kärlek inryms under rubriken "Filosofi, psykologi, religion".

Kan sexböckernas död vara en generationsfråga? Är det fortfarande 40-talisterna som dominerar bokförlagen och låter sina egna intressen slå igenom i utbudet? Eller ägnar ungdomar i dag mer tid och pengar åt elektroniska medier och mindre åt traditionella pappersböcker? Folk som läser böcker kanske är mer sjuka än sexiga nuförtiden?

När jag går igenom annonserna från bokförlaget Forum, där man tidigare fann den stridaste strömmen av bra sexrådgivningslitteratur, hittar jag höstens enda nya kärleksbok: "Om kärleken är ett spel - här är reglerna" av Chérie Carter-Scott.

På en annan av Forums titlar läser jag typiskt nog fel: Stora könsboken - det låter spännande! Nya synpunkter på hur kön skapas? Homo, trans och hetero? Nej, det var förstås Stora köksboken: "Allt om planering, inredning och utrustning." Mat och heminredningspassion förenade i en bok, säkert en av höstens fullträffar, men inte särskilt upphetsande.