”Befria dig från alla måsten i jul”

avLina Lindkvist

RELATIONER

Psykologen: Prata om stressen och att du inte kan göra allt

Foto: COLOURBOX
MAMMA ÄR STRESSAD Dina barn känner antagligen av stressen menar barnpsykolog Malin Alfvén och tycker det är bra om de förstår orsaken till varför du är lättretlig och beter dig annorlunda. OBS! Personerna på bilden förekommer inte i artikeln.

Advent, glöggfest, lucia, julbak, mat, klappar och avslutningar.

Var i hela friden är friden i julefriden?

– Ta ett djupt andetag och ställ in dig på att det blir samma visa i år igen, säger barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Hur man ska ta sig helskinnad genom december? Tja, börja med att acceptera att man inte kan bevara julefriden. Stress ligger lite i sakens natur. Det säger barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén, och hänvisar till de många förväntningar vi vill försöka möta och allt som ”ska” göras inför helgerna.

Men det finns metoder för att skala av de yttersta stresslagren.

– Skriv en lista och rangordna vad som är viktigast för just dig och din familj i jul. Sedan får du helt enkelt börja uppifrån och arbeta dig nedåt, så du får med det viktigaste och ställ in dig på att inte hinna beta av hela listan i år heller, säger Malin Alfvén.

Tala om stressen

Hon tycker inte det är fel att berätta för barnen att du är stressad.

De känner antagligen redan av det och det är bättre att de förstår orsaken till varför du beter dig annorlunda eller pressat.

– Prata om det! Säg att du ska försöka göra ditt bästa men att det är mycket och ni kanske inte hinner med precis allt. Det hör ju ihop med listskrivandet, att tydliggöra vad som är allra viktigast och prioritera bort från andra hållet.

Viktigt är också, säger Malin Alfvén, att inte hålla fast vid gamla traditioner bara för sakens skull. Särskilt inte om de samtidigt gör dig stressad eller slutkörd.

Befria dig från traditioner

Det går lika bra att skapa nya traditioner utifrån förutsättningarna. Titta på hur ni lever i dag, vad ni hinner och orkar med, var inte rädd för att ta bort eller införa nytt. Traditionsbrytande kan vara en befrielse!

– Det är som i den där reklamen som går nu, när allt går fel och de får hämta pizza till slut, men det blir en lika god jul ändå. Den är så bra! Julen är ju en stor högtid, det går inte att komma ifrån, men det är vi själva som bestämmer hur vi vill fira den. För barnen blir det inte bättre ju mer ni stressar, tänk på det, säger Malin Alfvén.

Malins tips

 Skriv en lista på vad du ska hinna med före julhelgen.

 Rangordna punkterna utifrån hur viktiga det är - och beta av den uppifrån.

 Tänk på att traditioner kan uppdateras eller bytas ut!

 Prata med barnen! Berätta hur det ligger till och att ni kanske inte hinner med allt.

ARTIKELN HANDLAR OM