Låt livet gå före jobbet

Publicerad:
Uppdaterad:

Succeförfattaren Allison Pearson ger råd och tips till stressade mammor

1 av 2 | Foto: FRANK BAUER
ÄLSKAR BARNEN En sak som Kate Reddy och jag har gemensamt är kärleken till barnen, säger Allison Pearson, här med Evie och Thomas.

”Rena preventivmedlet – ingen kommer att vilja ha barn när de läst din bok.”

Så sa Allison Pearsons man om hennes roman. Den handlar om en mamma på högvarv som slits mellan jobb och barn.

Ska man verkligen behöva välja?

Boken har kallats en Bridget Jones dagbok för mammor i arbetslivet. I ”28 timmar på ett dygn. En karriärmammas dagbok” ställs mammastressen på sin spets.

Hjältinnan Kate Reddy är fondförvaltare på ett gubbigt finansföretag och jobbar halva dygnet. Samtidigt försöker hon hinna med man, två barn och ett hem. Och att sova och möjligen luncha med en väninna någon gång i halvåret.

Journalisten Allison Pearson är i Sverige för att prata om romanen, som sålt i över en halv miljon exemplar. Hon tror att det beror på att så många känner igen sig.

– Jag har fått hundratals mejl och brev från kvinnor som har saker gemensamt. Kvinnor i min generation är uppväxta med att vi ska vara jämställda. Det slutar med att vi gör både våra mammors jobb – hemma – och våra pappors jobb – i arbetslivet. Det kan bli en chock, säger Alllison Pearson.

Flexibla tider

Hon har själv man, två småbarn och heltidsjobb, och har plockat en del i boken ur sitt eget liv.

Hur har du löst balansen mellan jobb och familj?

– Jag har inte löst den, ha ha. Det är ett ständigt återkommande problem. Men jag har fördelen att arbeta mycket hemifrån med flexibla tider. Och jag försöker säga nej när jag inte vill göra något, både hemma och på jobbet.

Varför tror du att kvinnor tar mer ansvar för hemmet än män trots att de också jobbar?

– För att våra mammor gjorde allt hemma, och vi vill helst vara som dem även om vi förvärvsarbetar. Det är fortfarande mammorna som bär hela familjelivspusslet i sina huvuden.

– Ibland är nog kvinnor för mycket perfektionister och vill göra allt på sitt sätt. Men jag tror att det är på väg att förändras – att yngre män vill ta allt mer del i hem och barn.

Offrar inte jobbet

Omständigheterna i England och Sverige är vitt skilda. När brittiska män nyligen fick två veckors betald pappaledighet väckte det många upprörda känslor: ”Hur ska det nu gå för näringslivet?”

Bokens slut har irriterat en del läsare som tycker att hjältinnan ger upp och offrar sig för familjen. Den slutar nämligen med att Kate Reddy säger upp sig och flyttar ut på landet.

Ska en kvinna verkligen behöva välja jobb eller familj?

Man måste inte välja

– Nej! Kate offrar inte jobbet. Hon vill bara ha det mer flexibelt och hinna med annat också – så hon startar eget. Det är hemskt när unga kvinnor tror att de måste välja mellan jobb och barn, och skjuter upp barn tills det är för sent. Arbetslivet måste bli mer flexibelt så att det inte ska vara en belastning att vara förälder.

Trots att Allison Pearson talar sig varm om att mammors stora insats i det fördolda så vill hon inte ha hemmafrutiden tillbaka.

– Många kvinnor – som min egen mamma – var nog olyckliga också. Det var ingen guldålder för kvinnor när de var beroende av männen ekonomiskt och hade så lite att säga till om.

Allison Pearsons bok har sålt i över en halv miljon exemplar och översatts till 27 språk.
Allison Pearsons bok har sålt i över en halv miljon exemplar och översatts till 27 språk.

Dela ansvaret

Heltidsjobb, barn och mammastress. Varför är det bara mammor som måste välja mellan karriär och familj? Och som har hela familjepusslet surrande i huvudet? Den engelska succéförfattaren Allison Pearson har skrivit en Bridget Jones-bok om kvinnor som försöker få barn och jobb att gå ihop.

Cecilia Gustavsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN