Storbråk om minikjolen i finsk riksdag

RELATIONER

Kvinnor klagar - gubbar är lyriska

Porrig eller passande?

Här är kjolen som delar Finlands riksdag i två läger.

Foto: Debattkläder Satu Taiveahos kortkorta kjol blev för mycket för en del av den finska riksdagens ledamöter. Men den 27-åriga socialdemokraten försvarar sitt klädval.

Socialdemokratiska riksdagskvinnan Satu Taiveaho, 27, firade att det var sista arbetsdagen före semestern - och kom till jobbet i minikjol och remsandaletter med stilettklack.

Kollegornas reaktioner lät inte vänta på sig.

"Passar sig inte"

- Riksdagen är en värdig plats. Det passar sig inte med kortkort eller bara axlar, säger centerkvinnan Sirkka-Liisa Anttila, 60, till kvällstidningen Ilta-Sanomat.

- Minikjol kan man ha privat, men allt har sin tid och sin plats. I riksdagen ska man ha lämplig klädsel, säger samlingspartisten Leena Harkimo, 41.

De Grönas Erkki Pulliainen, 66, tycker däremot att det är riktigt trevligt med lättklätt.

- Jag tycker att det borde vara fritt att klä sig precis hur man vill i riksdagen. Kvinnornas klädval stör inte oss gamla herrar, så länge de överhuvudtaget har kläder på sig, säger Pulliainen.

Och samlingspartisten Lyly Rajala, 53, blir rent lyrisk när han pratar om minikjolen.

Inte första gången

- En charmig och kvinnlig denim-dräkt, som inte är syndig eller porrig på något sätt. Den passar fullkomligt. Hon har haft den förr också. Taiveaho är riksdagens överlägset raraste flicka, nätt och rolig och snäll. Och så har hon snygga ben.

- Hennes kläder skulle sannerligen inte passa på alla kvinnor i riksdagen.

Satu Taiveaho själv tycker inte att hennes kjol är för kort, tvärtom.

- Många män har sagt att den är för lång. Och även om jag är riksdagsman tycker människor om när jag klär mig som andra i min ålder, säger hon till Ilta-Sanomat.

Katarina Norrgrann