Kvinnor tittar mer på tv än män

RELATIONER

- tack vare dokusåporna

Ända sedan tv:n slog igenom i Sverige är det männen som har suttit djupast i tv-sofforna. Men med dokusåpornas genombrott har kvinnornas tv-tittande ökat, och idag ser de mer på tv än vad männen gör.

Foto: Kvinnor ser i genomsnitt på tv tre minuter mer än männen varje dag.

I dag ser kvinnan i genomsnitt på tv tre minuter längre än männen per dag. Det kan tyckas vara en försumbar skillnad men historiskt sett är det alltid männen som har tittat mest på tv. För cirka fem år sen märkte man att skillnaden i tv-tid började jämnas ut, och nu har alltså kvinnorna gått om.

Orsaken till kvinnornas ökade tv-tid går att spåra till dokusåpornas genombrott i de svenska tv-tablåerna.

– Det är en klart bidragande orsak. Kvinnor tittar mer på dokusåpor än vad män gör, säger Claes Westrell, informationschef på MMS, det företag som varje år mäter det svenska folkets tv-tittande.

Små skillnader mellan könen

Med undantag för sport, som har klart fler manliga tittare än kvinnliga, så visar MMS:s mätningar att det annars är små skillnader mellan könen när det gäller vad man helst ser på tv. Film och drama ligger högst på listan för både män och kvinnor, följt av sport för män och nyheter för kvinnor. Fakta- och underhållningsprogram ses ungefär lika mycket av både män och kvinnor.

Äldre tittar mer

I genomsnitt tittar svensken på tv i 2 timmar och 31 minuter varje dag. Tv-tittandet ökar med åldern - barn under 14 år ser knappt 1,5 timmar om dagen på tv, medan personer över 60 år ägnar tv:n 3,5 timmar varje dag.

Förra årets populäraste tv-program

Anna Andersson