Godischock för allergiker

Publicerad:
Uppdaterad:

Farliga karameller säljs fortfarande i Sverige

barnen kan bli sjuka Vanligt godis innehåller färgämnen som kan ge allergichocker. Simon, 8, och Lina Eriksson, 6, i Vällingby i västra Stockholm kan ändå inte låta bli att äta smågodis.  Jag fick åka till sjukhuset en gång när jag ätit godis som såg ut som en hamburgare , säger Simon.  Jag fick röda prickar på benen och sen blev jag alldeles röd .
Foto: URBAN ANDERSSON
barnen kan bli sjuka Vanligt godis innehåller färgämnen som kan ge allergichocker. Simon, 8, och Lina Eriksson, 6, i Vällingby i västra Stockholm kan ändå inte låta bli att äta smågodis. Jag fick åka till sjukhuset en gång när jag ätit godis som såg ut som en hamburgare , säger Simon. Jag fick röda prickar på benen och sen blev jag alldeles röd .

Svenska barn riskerar allergichocker av vanligt godis.

Åtta av tio undersökta butiker säljer godis med azofärgämnen – trots branschlöfte om motsatsen.

– Det rimmar mycket illa med tidigare löften, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och allergiförbundet.

Azofärgämnen är billiga och används för att ge godiset starka, synliga färger som fångar konsumentens öga och intresse.

Redan på 70-talet förbjöds azofärgämnen i svenska livsmedel eftersom riskerna för allergiska reaktioner ansågs för stora och onödiga.

Men för fyra år sedan blev de tillåtna igen. EU-kommissionen tyckte då att kravet på innehållsdeklaration räckte som skydd för konsumenterna.

Men trots att färgämnena släpptes fria kunde de svenska konsumenterna känna sig säkra. Den svenska livsmedelsbranschen försäkrade att svensk handel skulle fortsätta att bojkotta varor med azofärgämnen – ett löfte man nu brutit.

Säljs nästan överallt

En färsk undersökning i Malmö som gjorts på uppdrag av Sveriges konsumentråd visar att godis med allergiframkallande färgämnen snarare är regel än undantag i butikshyllorna. Hela åtta av tio undersökta affärer sålde godisprodukter med azofärgämnen, bland annat gelénallar och fruktstänger.

På Astma- och allergiförbundet är man inte förvånad över upptäckten men kallar den ett svek mot konsumenterna.

– Det är mycket, mycket olyckligt, säger ordförande Ingalill Bjöörn.

Barnen drabbas

Hon menar att det brutna löftet från branschen slår hårdast mot en av de svagaste konsumentgrupperna, barnen.

– Det är särskilt olyckligt eftersom barn lätt kan få blicken på den kraftiga färgen.

Barnallergierna har ökat de senaste 25 åren och allergi är i dag barnens stora folksjukdom, något man i Sverige tagit på allvar. Hittills har godiset varit mindre färgglatt och läsken blekare i Sverige än i andra länder.

– Azofärgämnena är en typisk fråga där vi vill att andra länder ska följa Sveriges linje. Vi tänker kämpa för ett nytt förbud, säger Ingalill Bjöörn.

I konsumentrådets test konstaterades azofärgämnen i både lösvikts- och paketerat godis. Godiset kom från Tyskland och USA, och i några fall var varorna importerade genom ett svenskt företag.

Enligt Astma- och allergiförbundet är det störst risker med plockgodis. Även om man läser innehållsförteckningen kan godiset ligga i en felmärkt box eller ha hamnat i fel box.

Farliga färger

Farligt godis

Britt Peruzzi

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN