”Ett glas vin inte okej när du har en bebis”

avHelena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Katerina Janouch: Stort mörkertal med barn som skadar sig när föräldrarna är fulla

Författaren Katerina Janouch välkomnar förslaget om förbud mot föräldrafylla.

– Jag tycker inte det är okej att dricka ett glas vin när du har en bebis, säger hon.

Foto: Piratförlaget
– Den skulle vara en bra stödlag, precis som lagen mot barnaga, säger författaren Katerina Janouch om professor Madeleine Leijonhufvuds förslag om att straffa berusade föräldrar.

Katerina Janouch, författare, sexolog och fembarnsmamma, instämmer med Madeleine Leijonhufvud som idag skriver på DN Debatt att det borde vara straffbart för föräldrar att vara fulla inför sina barn.

– Ett förbud skulle vara en markering från samhället om att föräldrar och alkohol inte är en bra kombination när man har småbarn, säger Katerina Janouch.

Hon har själv skildrat hur det är att leva med en missbrukare i romanen ”Anhörig” och menar att farorna för barnen är uppenbara. Förutom de rent själsliga, finns riskerna att barnet skadar sig rent fysiskt.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Många fler barn än vi vet om skadar sig när deras föräldrar varit berusade. Du behöver inte vara fullblodsalkoholist för att det ska bli farligt för ditt barn, säger Katerina Janouch.

Att en lag skulle vara svår att tillämpa är inget skäl att inte införa den.

– Den skulle vara en bra stödlag, precis som lagen mot barnaga.

Men var skulle gränsen gå?

– Många tycker att man kan dricka ett glas vin. Stannar det där så gör det ingen harm. Men omdömet förändras väldigt snabbt och det som händer med ett glas vin är att det blir ofta två glas - och plötsligt har du druckit en halv flaska, säger Katerina Janouch och tillägger:

– Jag tycker inte att det är okej att dricka ett glas vin om du har en bebis.

Publicerad: