Mamma bäst på sociala medier

RELATIONER

Ny studie: Ungdomr addar hellre mamma på Facebook.

Kanske är det pappa som kopplar in familjens dator.

Men när det handlar om sociala medier är mamma familjens expert.

Enligt en studie addar ungdomarna hellre mamma än pappa på Facebook.

Foto: Karin Lindell började blogga under föräldraledigheten. – Bloggen är ett fantastiskt sätt att få gensvar. Behovet kommer väl ofta den där första tiden hemma när man kanske inte har något stort socialt nätverk, säger Karin Lindell.

När Microsoft undersökte svenskarnas kontakter över generationsgränserna på nätet, visade det sig att mamma var en betydligt mer populär vän på Facebook än pappa.

Mamma är också den som har bäst koll på sociala medier.

Fröken Bovary, bloggare, twittrare och tvåbarnsmamma, känner igen bilden av kvinnan som familjens sociala medier-chef.

Chans att prata med barnen

Hon är den som möter dottern och hennes vänner på nätet.

– Lite är det väl för att hålla koll på vad de gör. Någon gång har jag ingripit när de gått för hårt åt varandra, säger Fröken Bovary.

Dessutom ger det henne en chans att prata med dottern och vännerna på ett annat sätt än hemma vid köksbordet.

– Det är jag som hälsar på i hennes värld. Och hon visar en helt annan sida där än i verkligheten. Hon är ju riktigt rolig och fyndig, säger Fröken Bovary.

Hon beskriver sin användning av sociala medier som ett sätt att få vara med på håll när man inte har möjlighet att vara med på riktigt.

”Kan vara den jag är, fast lite extra”

Och att hon går under pseudonymen Fröken Bovary ger större frihet i bloggandet och twittrandet.

– Dels vill jag inte att de på jobbet ska veta att jag bloggar. Dels kan jag vara den jag är, fast lite extra. Man kan vara lite mer på. Som privatperson skulle man uppfattas som jobbig.

Av dem hon möter på nätet finns många lite äldre, ofta ensamstående, kvinnor. En annan kategori är mycket yngre tjejer.

– Varför det är så mycket tjejer har jag ingen susning om. Kanske att kvinnor - och Alex Schulman - är mer vana att prata vardag och känslor, säger Fröken Bovary.

”Skönt med respons”

Karin Lindell i Karlskrona skriver sedan flera år Ketchupmamman, en av många bloggar om föräldraskap. Hon började skriva den under sin första föräldraledighet.

– När man går hemma och pratar med en som inte svarar utan bara bajsar då och då, då är det så otroligt skönt att få skriva och få respons på det, säger hon.

Och när hon väl börjat var det nästan svårt att låta bli.

– Jag fick hejda mig från att skriva för många blogginlägg om dagen, annars skulle ju folk fatta att jag inte har något liv!

”Bloggstörd”

Bloggen Ketchupmamman har också blivit en bok med samma namn. Och Karin Lindell är vad hon kallar ”bloggstörd”:

– När det händer något lite jobbigt hemma, då tänker man ”oj, vilket bra blogginlägg det här blir”. Man får en förmåga att se saker på distans redan från början.

Däremot är hon inte lika flitig på Twitter och Facebook. Och när barnen, idag 3 och 5 år gamla, blir större tror hon inte att hon kommer hänga på samma ställen som de.

– Nej, gud, det hoppas jag verkligen inte. Varje generation skapar sina egna platser, det är en del av frigörelseprocessen, säger Karin Lindell.