Ny Hoollywoodtrend: Babyboom vid 40-plus

Av: Anna Flytström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: All over press/AP

Hollywoodstjärnornas ambition att stoppa tiden gäller inte bara utseendet — utan även barnafödandet. Nyblivna kändismammor över 40 har blivit en vanlig syn. Men att bli gravid i den åldern är inte så lätt som de kan få oss att tro.

Foto: AFTONBLADET
John Travoltas fru Kelly Preston gör heavy metal-tecknet. Kanske för att hon lyckats bli gravid vid 47 års ålder?

För några månader sedan överraskade skådespelaren John Travolta, 56, och hans fru Kelly Preston hela världen med nyheten att hon är gravid – vid 47 års ålder.

– Det är ett mirakel och vi känner oss välsignade. Vi försökte i flera år och trodde inte att det skulle hända, säger det lyckliga paret till tidningen People.

Kelly Preston är en av de senaste i en lång rad Hollywoodstjärnor som blivit gravida efter 40. Skådespelerskorna Jane Seymour och Marcia Cross fick båda tvillingar vid 44, Holly Hunter vid 47.

Geena Davis fick barn vid 46 och 48, Nicole Kidman och Brooke Shields vid 40, Susan Sarandon vid 42 och 45 och Madonna, Salma Hayek och Julianne Moore var alla 41.

Ett vågspel

Och det är inte bara i Hollywood som mammorna blir allt äldre, det är en trend som syns även i Sverige. Fördelarna med att vänta kan vara att man har kunnat satsa fullt ut på karriären och nu har mer tid att ägna åt barnet, man har en stabil livssituation och beslutet är väl genomtänkt.

Men att vänta med att skaffa barn till efter 40 är ett vågspel. Enligt Claes Gottlieb, docent i gynekologi vid Sophiahemmet i Stockholm, avtar chansen att bli gravid långsamt fram till 35, då den sjunker snabbare, och efter 40 minskar den drastiskt. I 20-årsåldern är chansen att bli gravid inom ett år 90 procent, vid 40 är den nere på 10 procent, och vid 42 endast 1 procent. Samtidigt ökar risken för missfall – vilket gör chansen att bli gravid än mindre.

Att få barn efter 40 innebär även en ökad risk för komplikationer som högt blodtryck, graviditetsdiabetes och att barnet föds för tidigt eller med kromosom-avvikelser. Men det är inte något som oroar Kelly Preston.

– Hon bekymrar sig inte alls för det. Hon tar väldigt bra hand om sig själv och är vid god hälsa, säger Kelly Prestons mamma Linda Carlson till tidningen Us Weekly.

Många kändisar har använt sig av IVF-behandling för att bli gravida efter 40. Sångerskan Celine Dion, 42, som just nu väntar tvillingar, är en av dem. Men det var först efter en lång rad försök och ett missfall i vintras som hon äntligen lyckades.

– Jag vägrade ge upp. Men jag kan säga att det var både fysiskt och känslomässigt utmattande, säger hon till tidningen Le Journal de Montreal.

Svårare med åren

Möjligheten att bli gravid genom IVF minskar också med åren, uppger Claes Gottlieb. Äggen åldras och efter 42–43 är chansen för en lyckad IVF med egna ägg minimal.

Därför ryktas det att många av de äldre stjärnorna använt sig av äggdonatorer. När en yngre kvinnas ägg befruktas och sätts in kan mottagaren vara ända upp till 60-årsåldern. Men det är få kändisar som vill medge att de använt den metoden.

– Många 45-åringar använder inte sina egna ägg. Men ingen pratar om det, säger skådespelerskan Halle Berry enligt tidningen Us Weekly.

Själv fick Halle Berry barn när hon var 41 genom IVF, och hon varnar för att det inte är så enkelt att bli gravid i hennes ålder som stjärnorna kan få det att se ut:

– Kolla inte på kändisar som gör det och tänk att ”Åh det är lätt”. Det är det inte, säger hon enligt sajten USA Today.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN