Relationer

13 procent har blivit dumpade genom sms

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Det visar en Sifo-undersökning

Mobilen används flitigt – även för att göra slut på en relation.

Över 13 procent har blivit dumpade via SMS.

– Har man varit ihop länge och blir dumpad via SMS så är det en kränkning, säger relationsexperten Eva Rusz.

Drygt 13 procent av svenskarna säger att de någon gång blivit dumpade via ett textmeddelande i telefonen. Och närmare 12 procent uppger att de själv gjort slut så.

Siffrorna kommer från en undersökning gjord av dejtingsajten Match.com.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tror dock att det är många fler än så.

– Jag kan tänka mig att det ökat i takt med nätdejtingen. Det har blivit en kultur att ha många på gång samtidigt. Då kan det vara besvärligt att behöva säga det öga mot öga, säger Eva Rusz.

Gör det lätt för sig

Hon tror att många helt enkelt är bekväma och använder telefonen för att göra det lätt för sig.

– Att säga upp en relation är känslomässigt jobbigt. I stunden känns det lindrigare att slippa se den andra i ögonen. Man slipper få en reaktion tillbaka, säger Eva Rusz.

Dock kan man inte komma ifrån att det är fegt.

– Jag tycker det handlar lite om tid. Har man haft en relation i två, tre år och blir dumpad via SMS så är det ju en kränkning.

Det finns också en fara med att knappa in några ödesdigra ord och sedan trycka på sänd.

– Det kan ske i stundens hetta, när man befinner sig på en känslotopp, i fyllan eller vad som helst. Risken är att man ångrar sig efteråt. Skickar man ett brev hinner man tänka efter, säger Eva Rusz.

Ovanligt med brev

Men vanliga brev används sällan – både för att göra slut och för att förklara sin kärlek. Men längtan efter att få något på pränt är stor. 35 procent vill helst ha kärleksförklaringar via vanligt brev, 42 procent i ett telefonsamtal – och bara 11 procent via SMS.

– Det är intressant. Men när man får det goda budskapet vill man kanske ta in sinnestämningar. På telefon hör man på rösten om det är äkta, säger Eva Rusz.

Publisert: