Hushållsarbete gör män lyckliga

avHelena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Diska, tvätta, laga mat och hänga med barnen gör dig mindre stressad.

Åtminstone om du är man.

Det visar en ny stor studie.

Foto: colourbox
Större balans mellan arbete och familj har en avstressande effekt på pappor, visar en ny brittisk studie. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Större balans mellan arbete och familj har en avstressande effekt på pappor.

Det visar en stor brittisk undersökning där 1100 arbetande fäder ingår.

Minst var stressen bland de män som tar störst del i hushållsarbetet och omsorgen om barnen – och som förvärvsarbetar ungefär lika många timmar som partnern gör.

Arbetsgivarna hänger inte med

– Familjelivet är i förändring – inte vara för att mödrarna allt oftare arbetar utanför hemmet, utan också för att både mammor och pappor vill ha nära förhållande med sina barn när de växer upp, säger doktor Caroline Gatrell vid Lancaster University till tidningen The Guardian.

Hon leder ett tvåårigt forskningsprojekt som görs på uppdrag av välgörenhetsorganisationen Working Families.

Hon påpekar att synen på barnen också håller på att ändras på det sättet att männen numera inte ser det som ”kvinnogöra” att ta hand om barnen.

Faktum är att färre män än kvinnor säger att det är mamman som främst ska ta hand om barnen.

– Problemet är att arbetsgivarna inte hängt med i förändringarna. Kvinnors karriärer förhindras av arbetsgivare som antar att deras engagemang i arbetet minskar när de får barn. Och de erbjuder inte männen möjlighet till balans mellan arbetsliv och familj, säger Caroline Gatrell.

Två barn stressar minst

Många av papporna i studien lider av svår stress. Men de som gör mycket hushållsarbete mår bättre än de som gör lite.

Och de som har en heltisdarbetande partner mår generellt bättre än dem som lever ihop med en deltidsarbetare.

Hur stor barnaskaran är verkar också påverka välbefinnandet.

Ett eller tre barn är mer stressande än två barn.

– Nyblivna pappor är antagligen helt oförberedda på vilken omställning det är att få barn. När tvåan kommer vet de vad de kan vänta sig. Men nummer tre är ännu en stor omställning, inte minst när det gäller ekonomin, säger Gatrell till The Guardian.

Hela 82 procent av de heltidsarbetande männen säger att de önskar att de hade mer tid med familjen. Men trots detta är det fortfarande kvinnorna som drar det tyngsta lasset hemma.

– Även om papporna har en önskan om vara mer flexibla mellan hem och arbete, så är de inte det i samma utsträckning som kvinnor.

Publicerad: