Läsarnas argument i toplessdebatten

I dag kom beskedet.

Det blir tillåtet för kvinnor att bada utan överdel på badhusen i Malmö.

Bland Aftonbladets läsare rasar nu en het debatt huruvida detta är ett fall framåt ellet bakåt för mänskligheten.

71 procent av männen bland Aftonbladets läsare tycker att kvinnor bör få bada topless – men bara 47 procent av alla kvinnor. Det visade sig när vi ställde en rak snabbfråga.

Barbröstad = jämställd?

I kommentarsfunktiionen har läsarna också kunnat utveckla sina resonemang, som för många handlar om jämställdhet – men långt i från alla tycker att toplessfrågan är en av könskampens viktigaste:

"Av alla f*ck*ing frågor som rör jämställdheten är det detta ni reagerar på och tycker är viktig?!?! Jag tror jag skrattar ihjäl mig. Det finns ju rätt många orättvisor som man skulle jobba med istället. ", skriver tap, 32 från Luleå.

Men läsarna är fyllda av andra argument för eller emot bart bröstsim:

Argument för:

D et är naturlig t.

" Att kvinnor inte ska få vara topless måste vara något som kyrkan hittat på. Förstår inte vad det är för skillnad jämfört med en naken överkropp på en man. Det naturliga måste vara det bästa ", skriver Anders8, 45 år.

Det är jämställt.

"Att inte låta kvinnor bestämma själva hur de vill gå klädda är inget annat än könsdiskriminering. Att samhället ska bestämma över ett köns klädsel är allt annat än jämställdhet.", skriver Ososse, 47 , Göteborg.

Det är vackert.

"Ok låt kvinnorna kalla det frihet. Själv e ja överlycklig man som får beskåda dessa skönheter till bröst", skriver harliemountain, 49 år

Det är bekvämt.

"Det är en enorm skillnad att simma med baddräkt/bikini och att vara bar. Det har noll med att visa upp något att göra. Jag är 41 och mina bröst drog nog över krönet för en 10 år sedan. Jag vill göra det för att det är bekvämt och skönt.", skriver Mumlans Ränder, 41.

Det är rättvist.

"Så klart ska män och kvinnor ha samma rättigheter och skyldigheter. Om det är ok för män att bada topless så ska det så klart vara det för kvinnor också. Väldigt många män har större bröst än somliga kvinnor",skriver Inlagdsill, 58, kvinna.

Det är upp till var och en.

"Tycker det är bra att dom godtar att tjejer badar utan överdel. Det är ett fritt val, ingen är tvingad till att göra det, men om dom vill (eller t ex glömt överdel) så får dom. Människors rätt till självbestämmande.", skriver Mic78s, 31 år.

Argument emot

Det är skillnad mellan könen.

"Någon måtta får det vara på jämställdhetsdebatten. Män och kvinnor är olika, det går inte att komma ifrån, och jag skulle inte känna mig bekväm varken med att själv vara topless eller se massa andra vara det", skriver Piggie, 23, kvinna.

Det är fult.

"Vem vill se hängbröst nere vid midjan? Seriöst. Ett badhus är till för alla och man ska inte behöva bli påtvingad att någon ska flasha brösten", skriver CoachD, man.

Det är respektlöst.

"Badhuset är till för alla. Ok, om det varit bara vuxna med samma syn. Men nu är badhuset en plats för barn, äldre och folk med olika kulturer", skriver Miniminimmi, 21.

Det är sexuellt laddat.

"Tänk på de stackars män som kanske tänder på kvinnobröst och kanske får erektion av att se dom. Det måste ju kännas oerhört pinsamt om det händer", skriver TeLo, 31, kvinna

Det bidrar till objektifiering.

"Blir nog många män som inte går till badhuset för att simma. Kanske också många kvinnor som inte går till badhuset för att de inte anser sig har snygga bröst och känner sig nedstämda av att se alla unga vackra", skriver Smörblomma, 67 år, kvinna.

Det är obekvämt.

"NU har det gått för LÅNGT! BH:n kom till av en anledning, därav namnet; BystHållare! Nu har jag inte "stora" bröst, men jag tycker ändå att det är jobbigt att gå utan BH.", skriver karayna, 23.

Vilket är ditt bästa argument? Delta i debatten!

Packa väskan - med eller utan badkläder

Destination: Billigaste resan till Medelhavet på Aftonbladets resesajt

Aftonbladets bloggarFritt fram att bada topless
Publisert: