Relationer

”En gång otrogen – alltid otrogen?”

RELATIONER

Läs senaste chatten med Eva Rusz

Eva Rusz säger: Hej nu är jag på plats!
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!
kia säger: Hej Eva! Jag har träffat en kille i fyra månader snart, sedan slutet av november, och redan vid nyår började få bad vibes av honom och hans svartsjuka. Får mer och mer dåliga känslor kring det men samtidigt är jag väldigt kär i honom. Han är nästa tio år äldre än jag och verkar ha blivit bränd tidigare. Hur ska jag bemöta det? Ska jag lägga ner eller kan sånt ändras? Hur? Kram!
Eva Rusz säger: Det kan ändras till både en sämre – men också en bättre – riktning. Du bör vara "stenhård" och beskriva vad du inte accepterar, alltså försöka ställa krav på honom hur han INTE får bete sig och hur FÅR/SKA bete sig. Försök få honom att inse att hans gamla erfarenheter inte gäller idag, dett vill säga, separera nu och då. Om inget sker får du senare ta ställning till vad göra ,men först och främst skall du stå på dig nu, och inte acceptera dumma svartsjukebeteenden.
Walter säger: Hej Eva. Min fru och jag funderar på att separera efter ett års äktenskap. Vi hade bara känt varandra ett par månader innan vi gifte oss och nu är inget som vi trodde det skulle bli – vi är så j**la olika rent ut sagt. Ska vi ge upp eller satsa, kan man komma igenom så här stora kriser fast man inte har så lång tid att falla tillbaks på? Vi har bårkat sen månad tre ungefär.. Mvh, Walter.
Eva Rusz säger: Det är inget ovanligt, då ni gifte er utan att ha känt varandra så länge. Giftermål är ett åtagande och ni bör för bådas skull se om ni inte kan lösa vissa problem. Ett sätt är att gå några gånger till en familjerådgivare som kan hjälpa er strukturera upp vad ni kan påverka respektive vad ni får lov att acceptera hos varandra. Han/hon kan alltså hjälpa er att "reparera" eller "separera" – håll ut och ge inte upp fär lätt nu!
Kristina säger: Hej Eva. Min sambo har svårt att förstå min trassliga uppväxt, samt svårt att lyssna när jag behöver prata av mig. Vad kan vi göra för att förstå varandra bättre och inte tjafsa så mycket? Tack.
Eva Rusz säger: Du får be honom att öva sig i att vara "aktiv" lyssnare genom att försöka ställa lite frågor om det du berättar. Själv kanske du kan underlätta för honom genom att sammanfatta hur din uppväxt har påverkat dig, ge exempel på din sårbarhet. Kanske bristen på att bli bekräftad är en sådan, och då han inte gör det så mår du dåligt? Öva öva båda två – vill ni leva ihop så måste ni sträva efter att vara nyfikna på varandra!
snart 40 säger: Hej, vi är inne i en fas där vi försöker bräcka varandra lite i att göra varandra svartsjuka, vi älskar varandra och vill nog försöka leva vidare tillsammans men.. vad gör man? Har varit tillsammans sen tonåren...
Eva Rusz säger: Ni behöver alltså få sprutt på er relation igen, bra! Men sluta bräcka varandra och fundera istället på vad ni enskilt och som par kan göra för att skapa en nytändning. Nya hobbies, mer romantik i vardagen, hitta på lite roliga småsaker att göra ihop. Träna tillsammans, gå ut och dansa tillsammans kan vara exempel. Samt att ni också gör egna saker utan att sträva efter att göra den andra svartsjuk, se till att ni har egna vänner som ni får tanka ner glädje och nya samtalsämnen hos, som ni som par sedan kan delge varandra. Överraska varandra och ha kul, åk gocart eller liknande saker tillsammans regelbundet så får ni rolig partid och nya upplevelser.
Elisa säger: Hej, funderar på att flytta ihop med min kille. Hur gör jag för att inte fastna i kvinnofällan, alltså ta för mkt ansvar i hemmet, bli projekledaren?? Tack för superspalt och böcker!!
Eva Rusz säger: Tack! Alltid kul att få feedback! Ta ett snack med honom om hur ni kan dela och fördela vanliga hushållssysslor. Hör vad han är bra på och berätta vad du är bra på. Ofta är en "rolig" aspekt viktig för motivationens skull, men man behöver också lära sig nya saker. Fundera på vad ni båda kan lära er för nya saker att göra i ett kommande hem?
Kattis säger: Hej! Jag och min fästman har varit förlovade i 5 år nu och varit tillsammans i 6 år. Jag vill gifta mig och han säger att han vill också det, men säger att det finns ingen tid att planera ngt sådant (han driver ett företag)och han tycker inte att det är ngt bråttom med det. Vi har också barn tillsammans. I bland tror jag att han bara skyller på detta och egentligen inte vill gifta sig. Vad tror du?
Eva Rusz säger: Jag vet inte, men försök få honom att förstå att detta är viktigt för dig. Undersök om han har föreställningar om att ett bröllop blir extra kostsamt och svårt att ordna osv. Det kan ju finnas en mängd aspekter på ett sånt arrangemang som hindrar honom? Har han valt att skaffa barn med dig så bör han vara mogen att gifta sig också. Barn har man för livet tillsammans och ett giftermål är också tänkt att det skall vara länge!
Anonym säger: Jag och min pojkvän har varit ihop i 4,5 år och första 6 månaderna hade vi massor med sex. Därefter har det dalat.... jag har försökt med allt. Han tycker jag tjatar för mycket. Men han vill aldrig (för honom ok med var 6e vecka och då får jag ta initiativ). Det blir bara värre för varje år som går. Han har till och med vid 2 tillfällen sagt att han inte är sexuellt attraherad av mig... men sedan tagit tillbaka det när han märkt hur sårad jag blev. Hur gör man, med en kille som inte vill göra ngt sexuellt alls? inga smekningar, inget hångel, inga kyssar. kan det verkligen bli bättre?
Eva Rusz säger: Nej om man tappar all närhet och fysisk kontakt är relationen i fara! Han bör förstå att detta är viktigt och faktiskt navet i en parrelation. En del människor behöver inte mycket sex, andra mer. Det kan ju utgöra er skillnad såvida inte han är utarbetad, trött osv. Hör med honom vad han själv tror kan vara skillnaden mot förr, då ni hade mycket sex?
Nina säger: Jag och min sambo har bott ihop i 1 år och vårt förhållande håller på att förstöras pga att vi har så svårt att hålla fint hemma. Det är bråk om disk och städning varje vecka. Det är aldrig iordning hos oss vilket gör att vi sällan bjuder hem nån och vi skäms och har ständig ångest för vårt äckliga hem. Vad ger du folk för tips som har liknande probelm?
Eva Rusz säger: Gör en lista på allt som behöver skötas och sätt er ner då ni är LUGNA och beta av varje punkt och fördela sysslorna. Tidsbestäm varje syssla, typ vilken dag och ungefärlig tid den skall vara utförd. Håll er sedan till planeringen och utvärdera allt efter en månad ,och se om det känns bättre och ser bättre ut hemma.Båda behöver dra sitt strå till stacken...
lisa säger: Hej! Har märkt att min svärmor har en tendens att blanda sig i våra planer osv, allt från hur vi ska inreda till vardagliga sysslor. Hur hanterar jag detta?
Eva Rusz säger: Säg till henne "tack för dina synpunkter, jag skall fundera på detta men i slutändan är det vi två (alltså ni som par) som avgör". Ta upp med din kille att ni inte berättar allt ni skall göra för henne, svara lite svävande då hon frågar så hon inte får så mycket information att gå igång på...
Mysan säger: Jag och min sambo lever som vänner, vi älskar varandra men är aldrig intima med varandra. Jag har tagit upp detta många gånger men han blir bara sur. vad ska jag göra, älskar honom men behöver ömhet..
Eva Rusz säger: Han behöver förstå att en kärleksrelation innefattar intimitet och sex. Sedan kan vi ha olika sexuella behov men en relation helt utan sex överlever inte länge. Kanske du skall visa "handling" mer än att tala om det? Försöka ta för dig genom att du kramar honom? Kroppspråket är ibland viktigare än orden.
P säger: Hej Eva. Hur går man vidare efter en "otrohetsaffär"? Kan ej bevisa något sexuellt men funnit mycket annat.. Sambo svär på att det inte varit något sexuellt! Har så mycket frustration inom mig som jag inte vet vad jag ska göra åt, kräver svar som jag inte får! Kan man fortsätta efter nått sånt här? Vi har 2 barn. Kram P
Eva Rusz säger: Ja, man kan gå vidare tillsammans efter en otrohet. Det gäller att förlåta och försöka släppa det, sluta älta den. Och sen se till att ni två blir intima med varandra igen, och visar respekt och omtanke.Trygghet och närhet kommer ofta före sex och det kan förstås ta tid innan man har lust att släppa partnern nära igen. Då ni är tillsammans sexuellt igen måste du helt avstå från att aktivera tankar kring det som skett. Nu börjar ni på ny kula, kanske ni kan skapa en nystart och ha en minihelg med romantik tillsammans? Se till att ni två får vara ensamma utan barn emellanåt.
marble säger: Hej Eva! Hur ska man träffa Mr Right, jag fattar inte det. Jag vill vara mig själv och jag har höga krav och INGEN matchar det. Hur kan folk träffas och känna att allt stämmer? Var hittar jag Honom? Hjälp, jag vill ju också bli kär!
Eva Rusz säger: Jag tror du skall släppa dina krav på ett det finns en "Mr perfekt" därute. Försöka ha skoj, söka goda känslor då du dejtar och undersöka och utforska de män du möter. Var nyfiken på dem, och till viss del – fortsätt att dejta ett par gånger till eftersom du då kan upptäcka nya saker som du i värsta fall annars dissar för snabbt. Jag har mött män som jag aldrig trodde var min "typ" men som sedan har vart jättefina män att leva med, man måste vara nyfiken och anpassningsbar. Vissa krav skall du hålla fast vid, som kan ha med utbildning, om man vart gift eller inte, har barn och så vidare att göra. Samma värderingar är också viktigt. Men i många relationer kan man "smitta" varandra på positiva sätt och lära och utvecklas av varandra tillsammans.
Moderator säger: Tiden är snart ute, dags för dagens sista fråga!
Jojje säger: Eva, helt ärligt nu. Om man har varit otrogen mot tidigare partner/s, är det då mer sannolikt att man är det igen? Oavsett vad orsaken var förra gången? Behöver veta för min tjej var notoriskt otrogen mot sitt ex men svär att hon aldrig skulle vara det mot mig.
Eva Rusz säger: Otrohet kan vara ett BETEENDE men också ett ENSTAKA BETEENDE som blev framkallat i stundens hetta. Otrohet där man upprepar den med samma partner innebär att man investerar MER i den sexuella relationen och då har man börjar knyta an till en annan. Om man har haft ett frekvent otrohetsbeteende sedan förr så kan ju det kanske förklaras av att man inte var nöjd med sin gamla relation. Skådespelaren Michael Douglas vårdades till och med för sitt sexmissbruk då han var gift tidigare, men som det verkar sedan han gift om sig med Catherine Zeta-Jones så har detta beteende upphört.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Stort tack till dig Eva, och tack till alla er som ställt frågor. Trevlig helg!
Eva Rusz säger: Tack alla com chattat idag! Ut i solen för nu är våren snart här då kärlekskänslorna spirar lite extra! Stor kram från Eva.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer