Lätta på trycket dyrare för kvinnor

RELATIONER

Gratis pissoarer för män anmälda till DO

Medan män utan kostnad kan slinka in på en pissoar när nöden tränger sig på, tvingas kvinnor ofta hosta upp en femkrona för att komma in på en toalett. Diskriminering?

Frågan har nu landat på DO:s bord.

– Även om det handlar om en pissoar så är det ju så, att har man en snopp får man kissa gratis, säger Sofia Björk.

Hon har anmält Örebro kommun för att den tillhandahåller offentliga toaletter där män kissar gratis och kvinnor tvingas betala, och hävdar att det är orättvist och diskriminerande.

”Inte så trevligt”

Örebro kommun försvarar systemet med att urinoarerna undanröjer problemet med att män urinerar offentligt, exempelvis på vägen hem från krogen. Dessutom tror kommunen att toaletterna skulle förstöras om de var gratis att använda.

– Skulle vi öppna upp dem skulle vi få problem med att hemlösa och missbrukare bor på toaletterna, säger Benny Fägerstad, driftschef på Kommunfastigheter i Örebro, till Sveriges Radio Örebro.

Sofia Björk har valt att, efter att ha skrivit insändare och hört av sig till kommunen, gå vidare med fallet och anmäla kommunen till diskrimineringsombudsmannen.

– När man är kissnödig så ser man att killarna bara går in och kissar och själv har man inte fem kronor. Jag har till och med försökt att sätta mig i en pissoar. Det var inte så trevligt, säger hon.

”Befogad olikhet”

DO har ännu inte hunnit titta på ärendet men enligt John Stauffer, jurist på DO, är fallet inte solklart. Det kan finnas godtagbara skäl för skillnaderna.

– Lagen som förbjuder diskriminering tar sin utgångspunkt i lika rättigheter och möjligheter och en sådan här situation ger möjligen män och kvinnor olika möjligheter. Samtidigt gäller den principen inte alltid utan det kan finnas undantag.

Hur och var kommunerna väljer att tillhandahålla offentliga toaletter är en frivillig angelägenhet, säger Leif Petersén, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting. Han håller det för osannolikt att kommunen fälls för diskriminering.

– Jag har aldrig gjort juridik av toaletter förr, men är det någon skillnad i tjänsterna och servicen på det man erbjuder är det befogat att ha den här olikheten

TT