Älskarinnan: Så avslöjar du otroheten

RELATIONER

Maria, 42, var ”den andra kvinnan” i flera år

1 av 2 | Foto: Foto: CASPER HEDBERG
”Älskarinnan betraktas som en bifigur, men det är fel. I själva verket är det henne han står nära”, säger Maria, 42, som i flera år levde i hemlighet med en gift tvåbarnsfar. (Bilden är arrangerad.)

Konferensresor, sena möten och helgarbete. Lögnerna varierade under de år Maria var älskarinna till Hans, en gift tvåbarnsfar.

För Aftonbladets Ulrika Lidbo berättar hon hur man avslöjar en otrogen man.

– Det är till älskarinnan en gift man anförtror sig. Förhållandet till frun består mest av skyldighet och måsten.

Maria träffade sin älskare på en fest. När en gemensam väninna viskade att Hans var gift i ett misslyckat äktenskap och hade barn, backade Maria trots attraktionen som uppstod.

Men Hans tog kontakt och gav ett förtroendeingivande intryck.

– Han berättade att han enbart var gift på pappret, att han var känslomässigt skild sedan länge. Men han hade svårt att separera på grund av barnen.

Maria var mycket tveksam till att inleda ett förhållande.

– Jag ville undvika den klassiska fällan, där frun tror att älskarinnan har stulit hennes man, berättar hon när vi träffas på en undanskymd restaurang i Stockholm.

Ringde honom enbart på jobbet

Maria, som jobbar med kommunikation, är vacker på ett klassiskt vis. Rösten är mörk och hon ger ett lugnt intryck.

Attraktionen mellan Maria och Hans fördjupades och utvecklades till en innerlig kärleksrelation. Men eftersom frun tidigare hotat med självmord så fort Hans nämnt skilsmässa, tvingades han smida raffinerade lögner för att kunna träffa Maria.

Hon ringde honom enbart på jobbet, aldrig hem. Kärlekshelger kallades för konferenser. Sena erotiska möten fick heta att Hans jobbade över. Weekendresor skyllde han på helgarbete.

Tydligaste tecknet på att en man är otrogen är att han ändrar beteende, säger Maria.

– När samtalen enbart handlar om vad barnen sagt och gjort, att det är fel på avloppet eller något annat som tillhör Familjeföretaget AB, tyder det på ett dött äktenskap eller att det finns en annan kvinna.

Andra tecken på otrohet är att han går undan när det ringer eller för att läsa sms, att han plötsligt åker på mängder av konferensresor och är borta på sena möten. En del män börjar träna, gå ner i vikt eller handlar en ny garderob och blir mycket medvetna om sitt utseende.

Slutligen finns det de män som kompenserar sitt dåliga samvete med att överösa frun med blommor och presenter efter ett rendez-vous hos älskarinnan, avslöjar Maria.

”Det är älskarinnan han står nära”

Hon tycker det är sorgligt att många kvinnor stannar i en relation enbart på grund av mannens ekonomi som ger dem en bekväm tillvaro.

– Det är inte antalet år som räknas i en relation, utan kvalitén på relationen. Du kan leva 30 år med en man och ändå vakna upp bredvid en främling, säger hon.

Till slut lämnade Hans sin fru, och sedan dess har han och Maria levt tillsammans.

– Älskarinna låter som något tillfälligt, enbart sexuellt. Så är det sällan, säger Maria och drar fingrarna med de välmanikyrerade naglarna genom håret.

– Det är till älskarinnan mannen anförtror sig. Det är henne han står nära.