Familjerelationer

Spindel- mannen är här!

RELATIONER

Terri vill se fler pappor som slåss för rättvisa

Förra veckan satt han plötsligt bara där på Stockholms Kulturhus iförd sin superhjältedräkt och med banderollen ”Fäder för rättvisa”. Coolt. Det är inte en dag för tidigt.

I Storbritannien är organisationen ”Fathers 4 justice” vid det här laget välkänd och väletablerad. Kändispappor som Bob Geldof är knutna till gruppen som genomfört spektakulära aktioner iförda superhjältedräkter. De klättrar upp på broar, i lyftkranar och på Buckingham Palace-fasaden. Anledningen: de är förtvivlade över att familjedomstolarna ofta verkar vara ointresserade av att hjälpa dem och vill väcka opinion för att få träffa sina barn.

Enligt en DN-artikel fick en av papporna i organisationen rådet av sin advokat att i familjedomstolen inte framhålla hur mycket han älskar sina barn. Det kunde få honom att framstå som alltför vek, instabil och omanlig.

Så djupt hoppas jag att vi inte har sjunkit i Sverige, men det är fan inte långt ifrån. Förra året skrev jag om pappan Patrik, vars exflickvän flyttade med sonen utan att berätta var de tog vägen. Utan någon förklaring tog hon sonen från dagis och motarbetade all form av umgänge. När konflikten gick upp i rätten beslutade de att sonen skulle bo hos mamma till 60 procent – eftersom barnet bott hos henne efter separationen. Att den lille sonen var ”kidnappad” och Patrik inte hade haft en chans att träffa sitt barn tog rätten ingen hänsyn till.

Efter att ha skrivit artikeln blev jag fullkomligt nerringd av förtvivlade pappor som berättade om mammor som tagit barnen och flyttat 25 mil bort, undanhållit viktiga papper och mediciner, bytt till hemligt telefonnummer och konsekvent varit bortresta när pappan skulle hämta ungarna. Allt medan myndigheterna blundat för umgängessabotaget. En protesterande pappa är en rättshaverist som säkert gjort något skumt, resonerar de krullhåriga soctanterna och stänger dörren. Över hela hanteringen ligger en allmänt taskig samhällssyn att pappor inte är lika viktiga som mammor. En desperat felbehandlad farsa – so what?

Jag vill se tusentals spindelmän som klättrar uppför fasader, spinner nät och protesterar mot den styvmoderliga behandlingen av engagerade skilsmässopappor. Må de klättra upp i rikets alla kommunhus under sommaren. Då kanske landets myndigheter vaknar upp ur dvalan.

Terri Herrera Eriksson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer