Jag får så dåligt samvete av att lämna min dotter

RELATIONER

Hej! Jag har en dotter som snart är 8 månader. Är det okej att hon får vara borta från mig en hel dag? Eftersom jag har börjat jobba en dag i veckan så passar mormor henne då.

Men när jag kommer hem på kvällen vill hon inte veta av mig, utan vill bara vara i mormors famn. Man får så fruktansvärt dåligt samvete. Är det för tidigt för henne att vara borta från mamma en hel dag?

Pernilla

Ha inte dåligt samvete. Det är bra att få in ett fungerande kontaktnät kring barn. Flera trygga vuxna utöver föräldrarna är en rikedom, särskilt senare i livet när det kanske dyker upp syskon.

Omkring åtta månader är en ålder då många bebisar tar klivet till att bli ett litet barn. Här finns en känslig överlämningsperiod. En tidigare glad alltid leende liten tjej, kan bli väldigt misstänksam mot nya människor och mot överlämnande. Detta går över, men man får visa hänsyn under denna period. Barn är små vaneindevider.

Tid är svårt om det blir för stora hopp, och jag tycker att en vecka är långt emellan. Därför är det bra om barnet kan träffa mormor någon gång emellan de dagar som hon passar henne också. Men kom ihåg att det tar lite tid för barn att byta fokus, och efter en heldag med mormor är det hon som gäller. Det är inte så konstigt.

Ett alternativ är annars att välja två halvdagar i stället. Det kan skapa mera kontinutet och vara lättare för barnet. Men som sagt, prova er fram!

Lycka till!

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM