”Vi är Sveriges bästa älskare”

Publicerad:
Uppdaterad:

Var finns de hetaste älskarinnorna? I vilket landskap har man sämst självförtroende? Vilka byter partner oftast? Aftonbladets stora sexundersökning, där över 40000 svenskar deltagit, ger dig svaren.

Bra självförtroende är en förutsättning för ett bra sexliv. Men hur självsäkra är svenskarna egentligen i sängkammaren?

Män har sämre självförtroende när det gäller sex än kvinnor. Dubbelt så många män tycker sig vara riktigt dåliga i sängen. Kanske är en förklaring att kvinnorna oftare får höra att de är duktiga. Det visar Söndags stora undersökning där 41691 svenskar deltagit.

Svenskarnas sexuella självförtroende är generellt ganska bra, men varierar stort mellan olika delar av landet. Aftonbladets sexolog Linn Heed tror att vi påverkas mycket av omgivningen. Att de höga kraven sänker vår tro på oss själva.

- Vi vill vara bra på så många olika saker, även sexuellt. Vi kräver av oss själva att vi ska vara supersexiga och ha jättemycket lust. Sex har blivit ännu ett område där vi får prestationsångest, säger Linn Heed.

Osäkrare i storstan

Hon menar att skönhetsidealen och det avancerade sex vi ser överallt gör att vi känner oss otillräckliga. Det gör oss i längden mer osäkra. Linn Heed är inte förvånad över att Söndags undersökning visar att människor på landsbygden är självsäkrare sexpartners än dem i storstan.

- I storstaden finns en helt annan puls. Du utsätts för fler intryck än på landsbygden och har svårare att värja dig, säger Linn Heed.

Däremot är hon övertygad om att exempelvis homosexuella har lättare att bli accepterade i en större stad än på landet. Deras självkänsla stärks när olikheten inte skrämmer. De känner sig accepterade och får större självförtroende.

Kvinnor har fler partners

Kvinnor har generellt fler sexpartners än män, men fler män har haft sex med över 20 personer. Det är ett bevis på att ett bra sexuellt självförtroende inte nödvändigtvis hänger ihop med antalet sexpartners. Enligt Linn Heed är kvaliteten viktigare än kvantiteten när det gäller sex.

- Ett fåtal sexuella relationer där man vågat vara sig själv, ge sig hän, njuta och vara öppna mot varandra ger bättre sexuellt självförtroende än 15 ytliga relationer, säger hon.

Vi har ett behov av att placera oss i förhållande till det vår livskamrat varit med om tidigare.

- Vi vill gärna höra att vi är bäst. Då mår vi jättebra och får höjt självförtroende. Men egentligen borde vi tänka tvärtom, eftersom alla goda erfarenheter som min partner har haft är bra för mig. Har han eller hon haft bra sex ökar ju det våra chanser att få det bra tillsammans, säger Linn Heed.

Bästa älskarna

Flest partners

De är snyggast

Lappland

Norrbotten

Västerbotten

Lisa Miskovsky är från Umeå i Västerbotten.

Ångermanland

Jämtland

Medelpad

Magdalena Forsberg.

Härjedalen

Hälsingland

Dalarna

Gästrikland

Uppland

Värmland

Gotland

Foto: JERKER IVARSSON
Gotländska kvinnor tycker själva att de är fula. Josefin Nilsson är ingen fastlänning.

Västmanland

Närke

Foto: SVT
Har Peter ”Hjalmar” Flack en eldig älskarinna, tro?

Dalsland

Södermanland

Bohuslän

Västergötland

Småland

Foto: BJÖRN LINDAHL
Skulle Lena Philipsson från Vetlanda inte tro på sig själv?

Östergötland

Hallänningarna är de mest självsäkra i landet. Per Gessle är från Halmstad.

Halland

Blekinge

Skåne

Foto: AP
Skånska män är snyggast i Sverige – åtminstone enlig dem själva. Zlatan Ibrahimovic är från Malmö.

Öland

knep för ett bra sexuellt självförtroende

Maria Gunnarsson

Publicerad: