Är det så här det är, pappor?

RELATIONER

Halvtidsföräldrarna André & Fredrik om varannan vecka-livet

Foto: Felix Herngren som Pontus och Cecilia Frode som Johanna i filmen "Varannan vecka".

Biosuccén ”Varannan vecka” handlar om livet som halvtidsförälder.

Aftonbladet såg filmen tillsammans med två pappor som har sina barn varannan vecka. De skrattade igenkännande — men saknade den grå vardagen.

Det finns mycket att ha roligt åt i filmen ”Varannan vecka” där bröderna Felix och Måns Herngren spelar pappor som separerat från barnens mammor. Den ena är överdrivet mycket kompis med sitt ex, medan den andre bråkar med sina barns mor samtidigt som han med hjälp av en familjeterapeut försöker lappa ihop förhållandet.

Filmen fick tre plus av Aftonbladet recensent Jan-Olov Andersson som tyckte att det var en träffsäker skildring av den nya tidens familjekonstellationer.

André Morrone, 38, och Fredrik Johansson, 33, är inte lika imponerade efter att ha sett filmen. De tycker att ”Varannan vecka” är väl skruvad och inte särskilt realistisk i de delar som handlar om att vara förälder två veckor i månaden. Men en del igenkännande skratt blev det, trots allt.

I filmen tjatar Pontus, Felix Herngrens rollfigur, hela tiden om att han och ex-frun är bästisar och hur mysigt det är att äta söndagsmiddag ihop varje vecka. Känner ni igen er i det?

André: – De flesta är inte så där extrema, men det där lite konstlade att man ska vara kompisar bara för att det känns som om man är tvungen kan jag känna igen mig i.

När Jens (Måns Herngren) är barnfri i filmen passar han på att supa sig dyngrak som en fjortis. Är det så det funkar när barnen är hos mamma?

André: – Nej, men visst är det så att livet blir väldigt uppdelat. Det är fest och kompisar ena veckan och barnen den andra. De dagar man är ensam gäller det att passa på och träffa sina kompisar.

Fredrik: – Mycket handlar om planering. Det kan vara nog så krångligt även om man lever tillsammans med barnens mamma. Det blir lätt så att man de ensamma veckorna ska hinna med allting – jobba lite extra, träffa kompisar och gå ut och festa – och i nästa ska man vara med barnen så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att få ihop det där.

André: – Men man vänjer sig snabbt vid det här livet. Jag tycker faktiskt inte att det är särskilt problematiskt.

I en av scenerna säger Jens ”nu gör vi något kul som mamma inte gillar” och så går han och barnen till Gröna Lund och åker sig spyfärdiga. Känner ni också att ni under ”barnveckorna” måste fylla tiden med aktiviteter för att ungarna inte ska tycka att det är tråkigt att vara hos pappa?

Fredrik: – Det är klart att man vill göra roliga saker tillsammans med sina barn, men det var nog mer i början jag tänkte så där. Nu har man landat på något sätt. I början var man ovan vid situationen och kände sig kanske lite pressad.

Barnen i ”Varannan vecka” har ett hemligt möte där en lillgammal och slug tjej lär sina yngre kusiner hur de ska spela ut föräldrarna mot varandra för att få som de vill. Är det så det funkar?

André: – Jag tror att gemensamma regler är viktigt, men det är inte alltid så lätt. Vi har försökt, men det har varit lite si och så med det där. Ibland har det inte riktigt varit som man hade önskat. Barn är ofta duktiga på att läsa av situationen. Om de inte får som de vill kontrar de gärna med att de får göra si eller så hos den andra föräldern, men då gäller det att stå på sig.

Fredrik: – Barn passar gärna på att hitta på lite nya regler när det passar dem. Därför tror jag att det är viktigt att de stora grejerna är desamma hemma hos mamma och pappa. Om mindre saker skiljer sig åt, om man får dricka läsk på helgen eller inte, tror jag inte gör så mycket.

I filmen gör föräldrarna allt för att barnen ska få det så bra som möjligt. En del experter menar att separationer är ett vuxenproblem och att det är de oroliga föräldrarna som gör det till ett barnproblem. Vad säger ni om den teorin?

André: – Jag tror att det ligger något i det. Har föräldrarna är bra relation tror jag inte att barnen tar skada av att vara varannan vecka hos mamman och varannan vecka hos pappan.

Fredrik: – Jag håller med. Det är värre om det är bråk och pajkastning mellan föräldrarna. Ibland hör man talas om föräldrar där den ena lämnar barnet på dagis på morgonen och den andra hämtar på kvällen för att de inte klarar av att se varandra. Det är bara en ryggsäck som åker emellan bostäderna. Då är det verkligen inte bra.

Om André och Fredrik:

Foto: Varannan-vecka pappor. André Morrone och Fredrik Johansson har sett filmen ”Varannan vecka” tillsammans med Söndags reporter Andreas Utterström.

3 andra svenska filmer om familjelivet

Är ni sambos? Då gäller det att se upp...

Foto: Måns Herngren i rollen som Jens i filmen ”Varannan vecka”.

Varannanvecka-pappor

Andreas Utterström

ARTIKELN HANDLAR OM