Håll kärleken flytande i sommar

RELATIONER

Experterna: Så rundar ni alla semesterfällorna

Foto: Härligt, härligt... men farligt, farligt. Äntligen lediga – och plötsligt grälar ni vilt. Skruva ner förväntningarna och slipp fundera på skilsmässa efter semestern.

Hoppas du också att semestern ska bli en nystart för kärleken?

Se upp — med för höga förväntningar kan den bli början till slutet.

Aftonbladets experter lotsar dig förbi de värsta fällorna.

Förhållanden mår bra av ledighet. All den kärlek som vanvårdats under året ska äntligen få balsam.

Samtidigt visar sig alla konflikter som legat gömda i vardagens rutiner.

– Semestern kan aktivera gräl. Känslor kommer i svallning när man har tid att ta tag i dem, säger Unni Gotthard, auktoriserad familjerådgivare vid Familjerådgivningen.

– Det känns som ett misslyckande att gräla på semestern. Men bli inte rädd, ta pauser om det blir för jobbigt.

Ha en dröm ihop

När drömmarna är stora är besvikelsen nära. Plötsligt lipar du för att det regnar och barnen bråkar i baksätet. Parexperterna är eniga. Det är mycket bättre att ha realistiska förväntningar på semestern.

Och framför allt — att planera i tid.

Dröm ihop som nyförälskade, prata om vad ni vill ha ut av semestern, men hoppas inte på någon utopi bara för att ni är lediga. Det går inte att skjuta upp kärleken till några få sommarveckor.

– Kom ihåg att ett förhållande som är dåligt inte blir bättre av semester, säger Jane Appelgren, auktoriserad familjerådgivare på Vårljus.

Psykoterapeuten Gunborg Palme hävdar att det är farligt att alltid kompromissa sönder sina drömmar.

– Man måste få bli helnöjd ­ibland. Har ni olika önskningar — turas om att bestämma. Vill din partner verkligen inte följa med på din drömresa — åk med en vän eller din mamma!

Sluta vara duktig

Låt bli att fylla semesterkalendern med tusen måsten. Sov ut, hämta kraft. Då orkar ni lyssna på varandra. Det är Jane Appelgrens främsta tips.

Sedan är det svärmor, faster och alla syskon. Den viktigaste orsaken till bråk är att vi försöker fösa ihop människor som inte trivs med varandra, hävdar Gunborg Palme.

Lämna barnen hos dina föräldrar och få tid till sex, ömhet och lyxiga restaurangbesök.

Samma sak gäller styvbarn.

– Styvbarn kan vara en pest! Du vill förmodligen vara ihop med din nya kärlek, inte ha hans barn i samma hotellrum. Har din partner barn kan du inte räkna med att få spela förstafiolen. Barnen måste komma först. Prova att umgås alla tillsammans en gång. Om det misslyckas, gör då inte om samma fel om och om igen, säger Gunborg Palme.

10 tips för en kärlekssommar

Ulrika Lundberg