”Skilsmässorna smittar”

Separation bland bekanta – då kan ni stå näst på tur

– Solklart är det så!

Aftonbladets psykolog Eva Rusz hyser ingen tvekan om huruvida separationer smittar.

– Om någon modig människa bryter upp följer andra ­efter, säger hon.

BÖRJAR FUNDERA…  När vännerna separerar kan tankarna börja komma – är jag egentligen lycklig i mitt förhållande?
BÖRJAR FUNDERA… När vännerna separerar kan tankarna börja komma – är jag egentligen lycklig i mitt förhållande?

Diskussionen om epidemiska skilsmässor gick het för två år sedan, då amerikanska forskare slog fast att risken för att gå isär ökar med 75 procent om någon i din omgivning skiljer sig. Värst är det om denne någon är en nära vän, men även mellan syskon föreligger hög smittrisk.

Sedan dess har James Fowler, professor verksam vid universitetet i Columbia, haft det hett om öronen. Kritiker sågade analysen, som ansågs för överdriven. Men en sak var de flesta antagonisterna ense om: Visst påverkar människor varandras beslut i livsavgörande frågor. Så jodå – det behöver inte vara en slump om skilsmässoansökningarna hopar sig i din bekantskapskrets.

”Lyssnar på varandra”

Aftonbladets psykolog Eva Rusz förklarar fenomenet med att många av oss i dag lever i en social teater:

– Vi spelar med, trots att ­lusten är borta. Vi är rädda för vad andra ska tänka om vi ­bryter upp och oroliga för repressalier, säger hon.

Men när någon väl vågar slå hål på den fläckfria fasaden är andra inte sena att följa efter.

– Det har jag egen erfarenhet av, säger Eva Rusz.

”Positiv effekt”

Frågan är dock om det är en ond pestsmitta som vi drabbas av, eller om det är en glad ­nyhet att fler vågar bryta banden?

– Jag tycker absolut att det är en positiv effekt, säger Katarina Wennstam, medförfattare till skilsmässoantologin ”Happy, ­happy”.

– Men jag jag märkte ju också i debatten som följde med boken att många kände sig hotade av dominoeffekten. En programledare sa till mig precis innan sändning: ”Jag vet inte om jag vågar visa den här boken för min fru”.

– Det är nog som med otrohet – är man lycklig i sin relation spelar det ingen roll om man ställer Brad Pitt framför en, det är tack men nej tack.

Eva Rusz lutar åt det det andra hållet:

– Jag har sett exempel på förhastade beslut, där man har skilt sig för lättvindigt. Jag tror att ibland sprider sig smittan för snabbt, ­säger hon.

Publisert: