Två blir till ett för en kvarts miljon

Publicerad 2013-02-15

Agnes, 23, och Rami, 24, har planerat sitt bröllop i ett och ett halvt år

Check!  Rami Hoseyni och Agnes Ivarsgård betar av inför bröllopet. Här provar de kläder på Stockholm Brud & Fest.
Check! Rami Hoseyni och Agnes Ivarsgård betar av inför bröllopet. Här provar de kläder på Stockholm Brud & Fest.

Spets, tyll, guldglitter och macarons på buffén.

Nu gifter vi oss lyxigt och storslaget.

– Resa eller skaffa hus kan vi ändå göra senare, säger Agnes Ivarsgård och Rami Hoseyni som lägger en kvarts miljon på sitt bröllop i juli.

Den 13 juli ringer kyrkklockorna. Då har Agnes Ivarsgård, 23, och Rami Hoseyni, 24, planerat sitt bröllop i över ett och ett halvt år.

- Nu känns det rätt lugnt, det mesta är klart, säger Agnes Ivarsgård när vi träffas i februari.

Det märks att hon har den största kollen. Paret har en gemensam bröllopsplanering i appen Astrid.

- Men den borde heta Agnes, säger hon och ler. Där kan jag skriva in tre utropstecken och då får Rami till och med ett alarm om att det verkligen är det dags att göra det som står. Jag är ett kontrollfreak utan dess like. Det enda jag inte kan styra över nu är möhippan.

150 gäster till bröllopet

Agnes och Rami träffades på Agnes nollning, när båda pluggade i Örebro, för drygt tre år sedan.

- Det var inte fråga om, utan när, vi skulle gifta oss. Vi vill göra det för att vi älskar varandra. Det är nu vi kan spara ihop till bröllopet, säger de.

När de började planera tänkte de att mellan 80 000 och 100 000 kronor var en rimlig budget. Men med 150 gäster insåg de snart att de behövde mer.

- Vi startade med lokal. Då var vi fortfarande studenter och hade tid att åka runt. Vi var till och med i Dalarna och kollade, berättar Rami Hoseyni.

Till slut fastnade de för en lokal i Akalla utanför Stockholm, bland annat för att de som driver restaurangen är bra på persisk mat – och det är persisk buffé som ska serveras. Rami är kurd och de ska gifta sig både i kyrkan och ha en persisk vigsel i lokalen.

När det var dags att diskutera pris tog de med sig Ramis mammas väninna.

- Min tredje svärmor, brukar jag säga. Hon är jättebra på att pruta. Vi tyckte att priset var okej, men hon fick ned det ännu mer, berättar Agnes Ivarsgård.

Budget på 250 000 kronor

Nu försöker de hålla sig till budgeten på 250 000 kronor. De tycker att bröllopet är värt alla pengar som de har sparat ihop.

- Resa eller skaffa hus kan vi göra ändå, senare.

Med lokalen fick de en del på köpet. All dukning, dekorationer och blommor ingår. Likaså bar, en fotograf och limousin. De har ändå valt att hyra in ännu en fotograf, som ska följa Agnes under hela dagen.  Två kurdiska spelemän finns också med från och med att hon kliver ut ur lägenheten.

- Jag är mycket för detaljer. Jag ska köpa manschettknappar till våra pappor, gåvor till alla gäster och speciella strumpor till Rami. ”Om du får kalla fötter”, ska det stå på dem.

Personfakta:

Namn: Agnes Ivarsgård och Rami Hoseyni.

Ålder: 23 och 24 år.

Bor: Lägenhet i Eskilstuna.

Gör: Agnes är sjuksköterska, Rami är gymnasielärare.

Ser mest fram emot med bröllopet: Rami: ”Maten! Och att se hur det hela blir.” Agnes: ”Blicken i Ramis ögon när han ser mig gå upp för altargången.”