Relationer

”Vi älskar varandra”

Av: 

Angelica Hjortholt

RELATIONER

Schlagerbrudarna Shirley och Sonja trivs bäst tillsammans

Sonja+Shirley=skratt De här schlagerbrudarna är bästisar med stort B. De garvar konstant, fyller i varandras meningar och berättar allt för varandra.
Sonja+Shirley=skratt De här schlagerbrudarna är bästisar med stort B. De garvar konstant, fyller i varandras meningar och berättar allt för varandra.

Två schlagerpinglor. Två stjärnor. Två rivaler?

Inte alls.

Sonja Aldén och Shirley Clamp är bästisar.

– Vi är som systrar. Vi älskar varandra!

Delar med sig "Shirley är en otroligt generös person", säger Sonja.

Föreställ er det här scenariot: Sonja Aldén ska bjuda bästa väninnan Shirley Clamp på mat. Shirley ber om fullkornspasta. Sonja kör i stället sin nyupptäckta favorit: fullkornsspagetti blandad med vanlig spagetti – för att det blir så fint med två färger. När Shirley upptäcker detta muttrar hon över att Sonja inte kunde hålla sig till enbart fullkorn som hon ju ville ha. Några minuter senare kommer Shirley tillbaka in i köket och ser Sonja i full färd med att för hand separera bruna spagettistrån från vita.

Det här säger en hel del om Sonja Aldén, 29, och Shirley Clamp, 34. Först och främst att de är galna.

– Vi är nog de roligaste som finns. Men vi fattar ju att vi ibland uppfattas som konstiga, säger Sonja.

Men det säger också att de är två otroligt nära vänner som alltid ställer upp för varandra.

– Vi älskar ju varandra! Och vi vet ofta vad den andra tänker utan att hon behöver säga det.

Sångerskorna Sonja Aldén och Shirley Clamp träffades första gången 1999. Shirley skulle just sluta jobba på Wallmans salonger i Malmö när Sonja började. Båda kände de ”WOW!” när de hörde den andra sjunga. ”Gud, är det så här bra det kan låta?”, minns Sonja att hon tänkte när hon för första gången såg Shirley på scen.

Vänner — inte rivaler

Efter det sprang de in i varandra lite då och då. Men det var först 2001 när Sonja flyttade hem till Stockholm igen – och in i Shirleys gamla lägenhet – som vänskapen blev riktigt tajt.

Favoritsyssla "När vi träffas brukar vi sitta på en filt och käka glass." Foto: CEEN WAHREN

Sedan dess har de också jobbat mycket ihop. Sonja körade exempelvis åt Shirley när hon sjöng låten ”Mr Memory” i Melodifestivalen 2003. Sitt stora genombrott fick Shirley dock när hon året därpå kom tvåa med låten ”Min kärlek.” 2005 deltog hon igen – nu med låten ”Att älska dig” som Shirley och Sonja tillsammans skrivit texten till.

I dag är Sonja själv ett känt ansikte efter att ha tävlat i schlager–SM både i fjol och i år. Nu senast med låten ”För att du finns”.

Ni är två duktiga sångerskor och låtskrivare i samma genre. Borde ni inte ha blivit rivaler i stället för vänner?

– Det är faktiskt många som har svårt att förstå det. Men vi är tillräckligt trygga i oss själva och hittar i stället kraft och inspiration i varandra, förklarar Shirley.

Vi sitter på en filt på Södermalm i Stockholm. Shirley och Sonja garvar konstant och pratar i ett. Det är riktigt tufft att som journalist lyckas flika in en fråga här och där – och jag upptäcker att jag känner mig lite som tredje hjulet.

– Vi är faktiskt som ett gift par, konstaterar Sonja.

– Ja, vi sover alltid i samma säng när vi är på turné. Så att vi kan ligga och prata om allt, säger Shirley.

På turné I sommar har Sanna Nielsen (mitten) fått hänga med på turné. Foto: JERKER IVARSSON

Just nu är de mitt uppe i turnén ”Sommar sommar sommar” som de gör tillsammans med ytterligare en brud på S – Sanna Nielsen, 22.

– Vi var lite oroliga att hon skulle känna sig som en outsider eftersom vi är så nära. Men hon fixar det skitbra, säger Sonja.

Showen har fått strålande recensioner.

– Det är jättekul. Vi har verkligen valt allt själva och jag tror att det känns att vi är på riktigt och inte gömmer oss bakom något, säger Shirley.

Man känner er som artister, men vet väldigt lite om ert privatliv. Varför är det så?

– Jag ser ingen anledning att hänga ut mig själv, säger Shirley och får medhåll av Sonja:

– Vi har båda en stor respekt för oss själva och vårt jobb. Jag går till exempel hellre på bio med Shirley en torsdagskväll än på en premiär med hela presskåren.

Vill bilda familj

Men frågan är fri och jag vill veta mer om Shirley och Sonja, så jag mjukstartar med att fråga om de vill ha familjer.

– Jag har alltid varit sugen på att bilda familj, men det har inte blivit så ännu. Jag längtar efter det och ser det som mitt nästa mål, säger Shirley.

Sonja tar det lite lugnare.

– Visst vill jag det, men jag känner ingen stress.

Har ni pojkvänner?

– Äh, det där är för privat, det vill vi inte prata om, säger Shirley bestämt.

Att hon har pojkvän är egentligen ingen hemlighet. Hon har flera gånger setts på bild med sin sambo, skådespelaren och DJ:n Daniel Ottosson.

Men i dag drar hon gränsen här – och den är tydlig. Det finns helt enkelt en anledning till att skvallertidningarna knappast gottar sig i skandaler gällande Shirley eller Sonja.

Linslusar När kameran kommer fram finns det inga som helst gränser för Shirleys och Sonjas uppfinningsrikedom. Foto: CEEN WAHREN

Ska vi snacka smaskiga rubriker så är det enda som finns att hitta Shirleys så kallade ”bröstkupp” i Melodifestivalen 2004. I själva verket handlade det bara om att hon hade stora bröst och en urringad klänning.

– Först garvade jag bara, men sedan blev jag ledsen för att det aldrig tog slut. Vad ska jag göra, liksom? Om jag vill klä upp mig syns de ju. De hänger ju bara där. Eller alltså, hänger gör de ju knappast.

Hon skrattar. Shirley är trygg i sin kropp och nöjd med hur hon ser ut.

– Jag är ju en fyllig tjej och det viktigaste är vad man utstrålar. Kolla bara på Anna Book till exempel, hon är ju helt underbar.

Och skulle det vara så att söta toppar inte finns i en storlek som passar Shirleys barm köper hon dem ändå – och ger dem till Sonja.

– Vi shoppar ofta till varandra. Sonja är mer ljuv och helylle än jag, som är lite vildare och vulgärare, säger Shirley.

Får ni många skamliga förslag på krogen?

– Nej, snarare trevliga komplimanger. Killar som kommer fram brukar ha respekt. Vi utstrålar ju liksom inte ”grab my ass”, säger Shirley.

Inte alltid roligt

Hon har haft svårt att fatta att hon faktiskt är en kändis. I början undrade hon om hon hade en ketchupfläck på hakan när någon stirrade på stan. I dag kan hon hantera uppmärksamheten, men kan ibland tycka att den blir för stor och aningen respektlös.

– Jag blir förbannad på att folk ser en som någon typ av ägodel. Som när människor kommer fram och ber om nio autografer när jag sitter och äter utan att ens ursäkta sig.

Även Sonja har fått känna på kändisskapets baksida:

– Det värsta är föräldrar som liksom blir förbannade för att man inte hade tid att skriva autograf åt just deras barn och skriker ”Är inte mitt barn lika mycket värt?”. Det gör mig arg.

– Men självklart är det mesta positivt, vi älskar ju båda människor!

Vad gör ni när ni träffas?

– Samma sak som nu. Sitter på en filt i solen och käkar glass, säger Shirley.

– Vi älskar att äta. Helst sushi. Fast mest av allt pratar vi. En gång på en grekisk restaurang snackade vi så mycket att maten hann bli kall, så vi fick be dem värma den i mikron, säger Sonja.

Bråkar ni mycket med varandra?

– Nej aldrig. Vi kan tjafsa för att båda är så känsliga, men vi bråkar inte, säger Sonja utan att tveka.

Men kan ni inte säga något negativt om varandra?

– Shirley avbryter hela tiden när man pratar. Jag får aldrig säga en hel mening, säger Sonja.

– Och Sonja kan ibland verka frånvarande, som om hon inte lyssnar, säger Shirley.

Och så skrattar de. Igen.

Publisert: