Hon blir ny Jämo

RELATIONER

Åklagare tar över efter Claes Borgström

Det blir kammaråklagare Ann-Marie Bergström som tar över som ny jämställdhetsombudsman efter Claes Borgström.

Det tillkännagav integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) vid en pressträff på torsdagen.

Foto: Ann-Marie Bergström.

Claes Borgströms förordnande som Jämo löpte egentligen fram till och med 2009, men han har begärt att få lämna sin tjänst i förtid för att i stället starta en advokatbyrå tillsammans med förre justitieministern Thomas Bodström (s). Ann-Marie Bergström får därför titeln vikarierande jämställdhetsombudsman, och innehar till att börja med tjänsten till och med 31 december 2008. Därefter planerar regeringen att slå ihop samtliga diskrimineringsombudsmän i en och samma organisation, med en övergripande myndighetschef.

Åklagare i Flemingsberg

Ann-Marie Bergström arbetar i dag som åklagare i Flemingsberg utanför Stockholm, bland annat med våld i relationer. Hon har även sedan tidigare erfarenhet av olika diskrimineringsfrågor, exempelvis olaga diskriminering på krogar och hets mot folkgrupp.

Exakt vilka frågor hon ser som viktigast för Jämo att arbeta med vill hon inte svara på.

– Det här är första dagen efter min semester, så jag har tyvärr inte alls hunnit sätta mig in i frågorna ännu. Men jag kommer att göra det så fort som möjligt, sade hon vid pressträffen.

Borgström orolig

Claes Borgström har tidigare uttryckt oro för att jämställdhetsfrågorna riskerar att försvinna i en stor, samlad diskrimineringsmyndighet. Ann-Marie Bergström tycker att det är för tidigt för henne att uttala sig om sammanslagningen, men enligt Nyamko Sabuni föreligger inte någon sådan risk.

– Tvärtom. Vi har kommit så långt i jämställdhetsarbetet i Sverige att jag snarare tror att det kan tjäna som förebild och ge det övriga arbetet mot diskriminering en extra skjuts, sade hon.