Det var som en explosion av känslor”

RELATIONER

Jonas Hassen Khemiri skriver novell om kraschad kärlek för Söndags läsare

Foto: MINFÄLT. Jonas Hassen Khemiri tyckte att det var svårt att skriva kärleksnovell för Söndag. Det var som att ge sig ut i ett minfält av klyschor”, säger han.

“Känslovåren 2007”, då flera relationer i hans närhet tog slut, inspirerade Jonas Hassen Khemiri att skriva en novell om en kraschad kärlek.

Själv vill han tro på en kärlek som varar hela livet – men är osäker på om den finns.

Jonas Hassen Khemiri är en av de senaste årens mest hyllade svenska författare. Men att skriva en kärleksnovell åt Söndag tyckte han var svårt.

– Det var en rolig utmaning men först fick jag skriva ur mig en massa omöjligheter, rensa ut de mest slitna orden.

Många klyschor

I ett mejl till en god vän skrev han på engelska om sitt uppdrag, skrev att det var som att ge sig ut på ett minfält - det finns oändligt många klyschor man kan trampa på.

– Sen såg jag att jag råkat skriva “mime field” istället för “mine field”. Det var väldigt roligt, och nästan ännu sannare. Ett fält fullt av vitsminkade mimare som vill fånga en. Så kan det kännas ibland när man försöker undvika klyschor.

I Jonas novell berättar någon - man eller kvinna vet vi inte - om en stor kärlek som var. Då. Nu är den över och berättarrösten försöker förklara, lägga till rätta och putsa till minnena.

Idén att skriva om en kärlek som tagit slut fick han från händelser i vänskapskretsen, där flera förhållanden gick sönder under våren.

– Det var som en explosion av kärlek och känslor runt mig. Känslovåren 2007, kan man kalla det. Har alla känt av den eller är det bara i min krets?

– Plötsligt hörde jag den här rösten, som talar i novellen, som bedyrade hur fint det hade varit, men som egentligen inte alls har förstått vad kärlek är. Det är förstås jättesorgligt.

Tror du själv på livslång kärlek?

– Vet inte. Jag har en romantisk bild av att den finns ... (tystnad) Jag vet inte. Men rösten i novellen är verkligen bra på att klamra sig fast vid den idén.

Tror du att det kan vara som i novellen, att den romantiska idén om hur kärlek ska vara kan komma i vägen för den riktiga kärleken? Att den får oss att hela tiden jaga vidare?

– Det är lite kluvet. Det är något vackert över att vi jagar vidare också. En del par borde ju verkligen göra det ...

– Sen verkar en del ha väldigt lätt för att bli kära medan andra verkligen får kämpa för att bli det. Det är väl det novellen handlar om. Att kämpa in och ut ur ett förhållande.

Är du själv en romantiker?

– Ja, jag har nog en rätt romantisk syn på kärleken.

Är du kär?

(Stort skratt)

– Jag vet att du måste fråga! Men jag känner inte alls något behov av att svara på det.

Okej. Vad skriver du annars på just nu?

– En pjäs till en fransk teaterfestival, Artie Parole. Den kommer att sättas upp 2008 – jag åker faktiskt till Paris nu för att jobba med den.

Läs hela artikeln i Söndag 30/8 eller bli medlem i PLUS

Anna Andersson