Se upp i backen

RELATIONER

Härligt – men farligt också

1 av 2 | Foto: Kai Rehn

GRÄNNA

Snacka om åkglädje i pulkabackarna.

– Iiiiih! Här kommer vi! skriker småttingarna Ludvig, Matilda, Arvid, Axel och Jakob.

Härligt, härligt – men lite farligt också.

– Klart att barnen blev vilda av lycka när vi plockade fram pulkorna, säger förskollärare Åsa Engman, som mitt i backen står.

Hon vakar över sina skyddslingar. Ser till att alla har hjälmen ordentligt på och att ingen ligger på magen när det börjar gå utför. Viktiga detaljer att tänka på.

Faror i backen

För det finns faror med pulkaåkning. Varje år skadas cirka 3 400 barn i backarna. En sjättedel av incidenterna drabbar småbarn upp till sex år.

Hjärnskakningar, frakturer på underarmar, handleder och nyckelben – besöken på sjukhusens akutmottagningar blir många under vintersäsongen.

– Dödsolyckor är lyckligtvis ovanligt, även om det tyvärr också har skett i samband med pulkaåkning, säger Catarina Boijort på Trygg–Hansa.

Varning

Försäkringsbolaget har tillsammans med Stiga Sports tagit fram några enkla säkerhetsråd för att stävja barnolyckorna.

– Meningen är inte att förstöra åkglädjen med massor av pekpinnar, men vi hoppas att tipsen ska bespara familjerna onödigt lidande, säger Boijort.

Varningsflagg för något speciellt fartvidunder?

– Ja, så kallade åkmattor och ”surfers” har blivit väldigt populära. Dessa saknar styr- och bromsanordningar plus att ungarna kan ligga på magen vilket är mycket riskfyllt.

I Grännabacken är det full rulle. När åkningen är över filosoferar Matilda, 4:

– Det är kul med snö, fast lite längtar jag till våren.

Trafikregler för pulkaåkare

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM