Danska drottningen – en dålig mamma?

RELATIONER

Ny skandalbok chockar Danmark

Foto: Kritiseras Det danska hovet får kritik i en ny bok. Från vänster: kronprins Frederik, drottning Margrethe, kronprinsessan Mary och prins Joachim.

I maj nästa år gifter sig prins Joachim av Danmark med Marie Cavallier. Men äktenskapet kunde ha startat bättre. Journalisten Trine Villemanns bok ”1015 København K”, har piskat upp en kritikerstorm mot hovet.

– Danskarna har rätt att få veta sanningen, säger hon till Aftonbladet Söndag.

Foto: Journalisten Trine Villemann.

Intervjun börjar med att Trine Villemann berättar varför drottning Margrethe är en dålig mamma. Trine pratar snabbt och engagerat, på telefon från sitt hus i Aten i Grekland. Där bor hon sedan några år med sin man som är korrespondent för BBC. Hon berättar varför hon skrev boken ”1015 Køpenhavn K”, som kom ut den 13 oktober i år.

– Jag har arbetat som hovjournalist i flera år, och ville beskriva kungafamiljen som människor. Så jag började ställa kritiska frågor, och det har väckt oerhört starka reaktioner.

Blivit hotad

–?Folk har hotat mig och vid vissa tillfällen (boksignering) var jag tvungen att ha livvakter. De undrar hur jag vågar kalla drottningen för en dålig mamma. Men jag tycker ju det! När prinsarna växte upp var hon ständigt frånvarande. Ingen av de anställda på slottet såg Margrethe gosa eller leka med sina barn. Det fick personalen göra.

Är inte det en privat familjeangelägenhet?

–?Nej, det är det inte! I Danmark betalar kungafamiljen inte skatt, som de gör i Sverige och i många andra europeiska kungahus. Här står folket för hela notan. Det betyder att vi måste kunna ställa krav. Drottning Margrethes uppgift var att fostra en framtida kung. Och det har hon inte lyckats med.

Vill inte bli kung

Vi kommer in på en annan person som har fått sig en rejäl skopa i ”1015 København K”: kronprins Frederik. En man som har haft svårt att acceptera sin lott i livet, enligt Trine Villemann.

–?Han har alltid avskytt tanken på att bli kung och inte tagit sina offentliga uppgifter på allvar. När han gifte sig med Mary tänkte alla – yes, nu kommer Frederik äntligen att skärpa sig. Men det gjorde han inte.

–?Frederik är populär och har en stor vänkrets. Men han seglar och festar hellre än jobbar. Därför är det allmänt känt inom hovet att han är en latmask.

Hur tycker du att han skiljer sig från svenska kronprinsessan Victoria?

–?Det är en avsevärd skillnad på de två. Även om Victoria också hade det tufft i tonåren med ätstörningar, har hon växt in i sin roll perfekt. Hon har självförtroende, utstrålning och verkar ha kul i jobbet. Hon är fokuserad och intresserad och kommer att bli en fantastisk drottning. Vår kronprins kan inte ens hålla ett ordentligt tal! Och jag tror inte att han kommer att ha styrkan att ta sig samman och bli en bra kung.

Men hans fru, kronprinsessan Mary, prisas för att vara perfekt drottningmaterial.

–?Jo, men hon är för perfekt! Hon sliter så hårt för att passa in i det kungliga maskineriet. Vad har hänt med den spontana härliga tjej som Frederik gifte sig med? Det är ”Diana-sjukan” all over again. Nu är Mary en mager, kall kronprinsessa, klädd i designerkläder och stilettklackar. Jag vet att de är väldigt kära, men Mary visste exempelvis inte att Frederik var hemligt förlovad med en danska på 90-talet.

Vem var det?

–?Hon heter Katja Storkholm, en fotomodell. Men de fick inte gifta sig för drottningen. Det danska kungahuset har en löjlig tradition, att prinsar och prinsessor inte får gifta sig med en dansk medborgare.

”Det blev katastrof”

Prins Joachim berättade nyligen för pressen att han kommer gifta sig med franska Marie Cavallier den 24 maj nästa år. Något som många danskar ser som en härlig nyhet, men Trine Villemann håller inte med.

–?Prins Joachim är inte redo att gifta sig igen. Det var han inte när han gifte sig med sin första fru Alexandra heller (1995). Och det blev en katastrof. De levde som katt och hund från dag ett. Men han är pressad och gör det som förväntas av honom.

Hur ser framtiden ut för den danska monarkin?

–?Mörk, om de inte anpassar sig. Den svenska kungafamiljen är ett föredöme på den punkten, era prinsessor är moderna och går hem i alla läger. Nästa år fyller kronprins Frederik 40 år, då måste han bestämma sig. Fortsätter han som nu kommer han att döda monarkin.

Trine Villemann hänvisar nästan enbart till anonyma källor i boken ”1015 København K”. Det är: ”en mångårig vän till drottningen”, ”en anställd på Amalienborg”, ”en vän till kungaparet” som viskat hemligheterna från slottet till henne. Något som drar ner trovärdigheten, menar bland andra kolumnisten Jens Andersen. I en recension i Berlinske Tidende utnämner han boken till ”Årets skitbok”. Andra, som kungaexperten Jon Bloch Skipper tar boken på stort allvar.

–?Fortsätter kritiken på den här nivån kan Danmark ­tvingas avskaffa monarkin, säger han till BT.

Vattentäta källor

Själv menar Trine Villemann att anonyma källor är enda sättet att få folk i hovet att prata.

–?Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem. Så här har journalister jobbat i alla år. Mina källor är vattentäta.

Hur reagerar den danska kungafamiljen på dina uttalanden?

–?Jag vet att Mary har blivit besviken och upprörd, säger Trine Villemann.

En vecka efter intervjun mejlar Trine Villemann. ”Hovets pressansvarige Lis M Frederiksen, har sagt upp sig. Efter vad jag hör – är det en direkt konsekvens av min bok. Det verkar alltså som att hovet har tagit åt sig av min kritik.”