”Gärna otrogen – men jag vill inte bli bedragen”

RELATIONER

Unik undersökning: Otrohetssajtens medlemmar skulle inte förlåta en affär

1 av 2 | Foto: JAG FÅR MEN INTE DU Många lever inte som de lär på otrohetssajten.

Vänsterprassel? Tack gärna, men min partner ska inte ha något.

I otrohetssajten Victoria ­Milans enkät svarar nära hälften att de skulle reagera med sorg eller ilska om de själva blev bedragna.

– Det är som att säga ”Jag får göra det här, men fan ta den som gör det mot mig”, säger psykologen Eva Rusz.

Nej, de 800 000 medlemmarna på otrohetssajten Victoria Milan lever inte som de lär. Nära 30 procent av de som aktivt söker en ­affär på sajten uppger att de själva skulle bli ledsna om deras partner bedrog dem. Ytterligare 17 procent svarar att de skulle reagera med ilska.

– Man berättigar sig själv att göra något utifrån sina egna ­behov och helt utan hänsyn till sin partner, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

En flykt

Orsakerna bakom otroheten kan vara många, menar hon. Ofta sker det som en flykt från problem, för att man inte har kunskapen som krävs för att ­lösa en relationskris. Men det är trots allt med tankemässig kontroll som vi kan styra våra handlingar. Och där vill Eva Rusz göra skillnad på mekanismerna bakom ”organiserad otrohet” och den sortens otrohet som sker i stundens hetta på konferensen eller firmafesten.

– Det sistnämnda tycker jag är mer naturligt, än om man sitter hemma och ­väljer och vrakar på en otrohetssajt som om det vore postorder. Det är ren manipulation, säger hon.

”Saknar empati”

Impulsiv otrohet vid ett enskilt tillfälle följs ofta av ­ånger, och att personen förstår vidden av sitt handlande. Men när det gäller organiserad otrohetsdejting tror Eva Rusz att medlemmarna passerat en gräns – där reglerna som gäller för deras omgivning inte längre gäller för dem själva.

– Du vet att det är fel men du gör det ändå, för att du ”behöver”.

Men man har ändå uppfattningen att otrohet är moraliskt fel?

– Vanligtvis ja, men det handlar om en grundpersonlighet: att man anser sig stå lite över alla andra.

Och skillnaderna på vilka ­regler som gäller för vem tydliggörs även i andra delar av enkäten – som visar att var femte medlem aldrig skulle förlåta otrohet om de utsattes för det själva.

– Ett bevis på att de saknar empati inför vad de redan själva gör mot sin partner, säger Eva Rusz.

Ledsen partner

Men även om ­empatin fattas verkar medvetenheten ­finnas där. Nära 80 procent av Victoria Milans medlemmar tror att deras partner skulle reagera med sorg eller ilska om otrohetsdejtandet uppdagades. Och Eva Rusz tror ­likadant.

– Självklart är det så. De flesta människor vill ha exklusivitet i relationen. Jag tror väldigt få käkar en god middag ihop och sedan säger den ena "nej, nu går jag in och surfar lite för att hitta någon att ligga med i morgon”.