Otrohet ligger i generna

avKatarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sådan far, sådan son – studie visar att otrogna män ofta har en otrogen pappa

Vill du hitta en trogen man?

Kolla in svärfars bakgrund.

En undersökning visar nu att otrogna män ofta har en otrogen pappa.

– Visst kan socialt nedärvda beteenden påverka oss – men en motreaktion är lika vanlig, säger Aftonbladets sexolog och psykolog Linn Heed.

Foto: AP
Tiger Woods har i intervjuer berättat om pappan Earls otrohet.

I den tjeckiska undersökningen där 86 par svarat på frågor om sitt förhållande framkommer det att du som är man och växte upp med en pappa som hade ett snedsteg i högre grad riskerar att själv vara otrogen.

Det här förklarar man med att män observerar världen runt omkring sig och kopierar beteenden för att testa hur mycket man kan komma undan med.

– Det där är ett väldigt förenklat uttryck. Visst kan socialt nedärvda beteenden påverka oss men en motreaktion är lika vanlig, att du inte vill behandla din partner som din pappa behandlade sin. Och om otroheten bottnar i ett sexberoende så måste man titta på bakomliggande faktorer, det går inte att säga att man bara gör som pappa gjort, säger Linn Heed.

Inte hämnd eller "för lite sex"

Den manliga otroheten handlar heller sällan om att man är trött på eller missnöjd med sin partner.

Man vill istället öka antalet sexuella kontakter och helt enkelt ha mer sex, inte hämnas eller gråta ut hos någon ny.

– Visst kan det finnas belägg för det här eftersom otrohetssajter blivit så populära på väldigt kort tid men bakom varje otrohet finns en tragik. Om du är upprepat otrogen behöver du ta reda på varför det är så här och det är inte så enkelt som att du bara vill ha mer sex. Om du vill ha mer sex så måste du kommunicera med din partner, inte söka dig utanför relationen, säger Linn Heed.

Otrogna kvinnor missnöjda med relationen

Döttrar påverkas däremot inte av sina mödrars otrohetsaffärer.

Kvinnor är enligt studien istället otrogna för att de är missnöjda med det nuvarande förhållandet och affären är ett sätt att hitta en ny partner.

– Det här är ett väldigt förlegat synsätt, att män skulle vilja vara fria och att kvinnor söker trygghet. Otrohet är ofta en flyktväg, att minska lidandet i en jobbig situation, för både män och kvinnor.

Stannar av praktiska eller ekonomiska skäl

Kvinnor med barn stannar enligt studien också kvar i olyckliga förhållanden för att det är bättre att ha en partner än att vara ensam. Otroheten fungerar även då som sökmotor.

– Visst stannar kvinnor ibland kvar i olyckliga relationer på grund av en svår ekonomisk situation men jag tror inte att man väntar på att bryta upp tills man hittat en ny. I Sverige har vi inte den sociala skam som i vissa länder är förknippad med ensamstående mammor och för att kunna inleda ett nytt förhållande på bästa sätt behöver du en singelperiod där du haft tid att tänka igenom ditt liv, säger Linn Heed.

Publicerad: