”Låt eleverna ha tuggummit ifred!”

RELATIONER

Läs Åsa Erlandsons krönika

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Gunga på stolen eller käka upp blyertspennan. Vilka ticks hade du i skolan? Själv brukade jag systematiskt smula sönder suddet. Hjärnan funkar ju så att vi gör en massa medvetna eller omedvetna saker för att koncentrera oss. Tänk om vi hade fått tugga tuggummi istället som på Parkskolan i Älvsbyn, då hade skolans inventarier skonats.

Men Lärarnas Riksförbund rasar och tycker tuggummit kränker lärarna. Ungefär som keps inomhus eller långbyxor på flickor förr i tiden. Man undrar vilket århundrade de lever i. Och framför allt: VAD ÄR

PROBLEMET? Att man inte uppfyller en princip för principens skull?

Låt eleverna ha tuggummit ifred! Det stör ingen annan, så länge de sköter det snyggt. Det finns ju olika sätt att tugga på, man måste inte blåsa bubblor, dra ut långa strängar eller kleta ner det i någon annans hår. Kom inte dragandes med att de måste ”förberedas inför arbetslivet”. Det är ett hittepåargument, särskilt som det tuggas rätt friskt på många arbetsplatser. Den dag det är dags att jobba är jag övertygad om att ungdomarna har lärt sig när det är okej att tugga och inte.

Det handlar om respekten för lärarna också. Lärare har ett av samhällets viktigaste jobb. Därför ska de få slippa lägga energi på onödiga förmaningar som är förnedrande för alla parter: ”Gapa, jag tror att du har tuggummi i munnen! GAPA, nu säger jag!”

Ändå lägger skolvärlden ner en himla massa tid på att grubbla över hur man ska få bort kepsar och tuggummin ur klassrummen. Kanske för att det är ett påtagligt ”problem” som är mycket enklare att diskutera än varför Kalle inte lär sig någonting, varför så många barn tycker läxor är tråkigt och inte trivs i skolan. Det är väldigt mycket svårare att ta tag i. Tänk om all bortslösad tid istället hade lagts ner på att hjälpa dem som behöver.

”Det finns en sak som lärare kämpar med nästan dagligen: Att tuggummit ska ut”, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund. Lägg ner kampen. Så kan barnen ägna sig åt skolarbetet – och lärarna åt undervisning.