”Varför hör internet- flirten inte av sig?”

RELATIONER

Eva Rusz och ni läsare ger råd i Relationsakuten

1 av 3

Victoria funderar över vad nätdejten gör, varför han inte hör av sig, och vad han känner för henne.

– Strunt i det! Fokusera på dina egna tankar, känslor och vad du vill ha ut av en relation, uppmanar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Det beteende som Victorias nätflirt visar, brukar Eva Rusz benämna: ”Anden i flaskan”.

Hon varnar för beteendet.

– Det handlar om personer som försöker komma extremt känslomässigt nära på kort tid, för att sedan försvinna bort. Poff ! Så går han upp i rök…

Att killen går för snabbt fram är tydligt.

– Hans känslor för henne växlar, vilket har att göra med hans egna anknytningsmönster, alltså hur han känslomässigt har lärt sig komma andra nära. Det kan ofta leda till denna typ av beteenden, menar Eva Rusz.

– Blir man för intim för snabbt, och det inte finns något utforskande, ingen nyfikenhet på den andre, är risken stor att relationen går åt skogen, säger hon.

”Låt bli att ringa”

Eva Rusz tycker att Victoria ska låta bli att ringa över huvudtaget.

– Det är bra att hon har varit rak och tydlig med vad hon känner. Men träffar man en person med den här läggningen, ska man vara försiktig. När hon är ”på” drar han sig undan, och när hon tvekar, överöser han henne med kärlek.

Forskare uppskattar idag att cirka 40 procent av västvärldens befolkning har otrygga anknytningsmönster. Det får alltid effekter i vuxna kärleksrelationer. Man kan bli för ”på” eller ”av” eller både och, förklarar Eva Rusz.

– Idag fokuserar psykoterapeuter i hög grad på att hjälpa människor som Victorias dejt att via terapi kunna uppleva andra känslor och därmed bete sig annorlunda i en dejtingsituation, istället för att som denna kille fly. Att han flyr har inte med henne att göra, utan handlar om honom och hans känsloliv.

”Hoppa inte över utforskandet”

Eva Rusz är inte säker på att Victorias förhållande med nätflirten har någon framtid.

– Detta är kanske inte rätt man för henne. Om hon ändå tror det, måste hon vara beredd på att dras in i en jojo-relation.

Men visst kan nätdejting vara ett effektivt sätt att knyta kontakter och hitta en passande partner. Eva Rusz vill trots det varna för att gå för fort fram när man dejtar på nätet.

– Se upp med att bli fartblind. Hoppa inte över utforskandet. Använd anonymiteten och känn folk på pulsen istället för att ”kyssas på första dejten”.