”Grekisk gubb–tv får Berlusconis kanaler att verka intellektuella”

RELATIONER

Åsa Erlandson om Patt–Petroula och Star TV

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Myggorna kan vara besvärliga i Grekland. Fråga mig, jag drabbas varje gång jag reser dit. Det är väl därför bruden som klär sig efter väderleken bara har på sig

ett litet myggnät. Blåsigt ska det visst bli också, för hon har fullt sjå att hålla det på plats.

Ärligt talat, grekiska stand up–komiker måste jubla över den ”sexiga” väderpresentatören Petroula Kostidou som åmar sig igenom varje sändning. Hela hon är ett skämt, eller om det är en han. Det är lite svårt att avgöra eftersom det mer liknar en blonderad transa med tuttarna så hårt uppumpade att bröstvårtorna preciiiis kan parkera i näsborrarna.

Patt–Petroula jobbar på Star, grekisk gubb–tv som får Berlusconis kanaler att framstå som intellektuella. Varje kväll svankar hon omkring framför väderkartan, insprängt mellan reportage om kändisar som blivit dumpade, som har en sjuk mamma eller som har sagt något dumt om någon annan kändis. Allt medan nya bombdåd i Gaza och svältkatastrofer rullar förbi på en textremsa längst ned.

Målgruppen är alla som inte bryr sig om vädret för Petroulas arsle skymmer hela kartan och man kan inte lita på ett enda ord som hon piper fram – Petroula slänger tvångsmässigt kläderna även om det ska bli tio minusgrader och snöstorm. Men tack vare henne håller Grekland sig i täten när det gäller halvnakna väderflickor världen över. En lista som annars toppas av Mexiko följt av Ungern, Nya Zeeland, Tjeckien och USA.

I Sverige har meteorologerna en mer återhållen stil och jag minns när TV4:s jovialiske Anders Nylund, 65, anklagades för nakenchock efter att ha presenterat vädret i badbyxor, ett par rejäla, himmelsblå doningar som nästan gick ner till knäna. ”Vissa tyckte det var äckligt”, har han sagt.

Sverige är helt klart inte moget för att följa Petroulas exempel. Dessutom är vårt land så varierat och vidsträckt att det bara skulle resultera i erotikens förbjudna klädsel. För vill vi verkligen se Pererik med pälsmössa högst upp på krullet och bar överkropp?