Familjerelationer

”Man blir duktig på att lyssna”

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

RELATIONER

Ayman Al Fakir, 38, om att växa upp i en stor syskonskara

TOG ANSVAR TIDIGT. Med sina 38 år är Ayman näst äldst i syskonskaran. ”Jag fick ta mycket ansvar för mina småsyskon och man var tvungen att lösa problemen när de uppstod”, säger han.
TOG ANSVAR TIDIGT. Med sina 38 år är Ayman näst äldst i syskonskaran. ”Jag fick ta mycket ansvar för mina småsyskon och man var tvungen att lösa problemen när de uppstod”, säger han.

Ju fler syskon, desto bättre blir du på att hantera relationer i vuxen ålder.

Det hävdar forskare i en ny studie.

– Visst kan det storma i ett äktenskap, men har man gift sig så håller man ihop. Det är nog min uppväxt i en stor syskonskara som format mig till den jag är i dag, ­säger Ayman, 38, näst äldst av fem syskon i familjen Al ­Fakir.

Först kom Aminah Al Fakir 1974. Året efter gjorde Ayman entré, sedan var det Nassims tur, fyra år senare föddes ­Salem och 1983 kom Sami. Sist ut kom Fares, minstingen som hunnit fylla 25 år.

En del gnissel och bråk

Liksom de flesta av sina syskon ägnar sig Ayman åt musik. Han spelar valthorn i hovkapellet på Kungliga Operan.

Även om det såklart kunde vara en del gnissel och bråk i hemma hos syskonen Al ­Fakir, precis som i alla andra småbarnsfamiljer, var det ändå högt i tak och tillåtet att utbyta åsikter med varandra – oftast vid middagsbordet på kvällen.

– Då kunde debattvågorna gå höga, säger Ayman och ler åt minnet.

Föräldrarna, pappa Nabil och mamma Inger, uppmuntrade diskussioner, något som Ayman haft nytta av i livet.

Duktig på att hävda sig

– Det har gjort att man blivit duktig både på att hävda sig men också att kunna lyssna på andra. Detta är ju också en viktig bit i en relation, ­säger Ayman som gifte sig med sin Teri för sex år sedan.

För honom och Teri är trohetslöftena betydelsefulla.

– Visst kan det storma i ett äktenskap, men har man gift sig så håller man ihop. Det är nog min uppväxt i en stor syskonskara som format mig till den jag är i dag.

Viktigt vara tillåtande

Tillsammans har de sönerna Benyamin, 3 och Oliver, 6 månader.

– Precis som när jag var storebror hemma och inte bara kunde tänka på mig själv jämt, lika viktigt är det i ett förhållande att vara tillåtande och inte kräva att alla ska göra som jag vill.

Ett väldigt konkret exempel på att han som näst äldst tränat sig i att ta hand om sina syskon var när Benyamin ­föddes.

– Jag var inte ett dugg orolig, jag var van vid att se efter småbrorsorna så de inte skadade sig och jag hade bytt blöjor på dem, medan Teri, som är lillasyster, var mer ovan vid rollen till en början, säger ­Ayman och skrattar.

Fakta: Ayman

Namn: Ayman Al ­Fakir.

Ålder: 38.

Familj: Fru Teri, 39, ­sönerna Benyamin, 3 och Oliver, 6 ­månader.

Bor: Stockholm

Gör: Spelar valthorn i hovkapellet på Kungliga operan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer