Mejla

Nanna Johansson

”Fram med gratis mensskydd NU”

Publicerad:

Nanna Johansson om blod

Eftersom Wendela har mens som tema tänkte jag passa på att sälla mig till det gäng som med jämna mellanrum propagerar för att menskydd borde vara subventionerade – eller allra helst gratis. Såhär:

Det är svårt att tänka sig ett (lagligt) beteenden som skulle vara MINDRE socialt accepterat än att bara låta sin mens pågå utan att göra sitt yttersta för att dölja den. Tänk er om alla kvinnor skulle gå runt i roströdsfläckade jeans och obekymrat lämna spår på parkbänkar och vita designsoffor. Det vore en värld där den som ville resa i kollektivtrafiken, eller bara sitta ner i vårdcentralens väntrum, alltid var tvungen att dubbelkolla att sätet inte var nedblodat. Reaktionerna hade knappast låtit vänta på sig.

För att upprätthålla ett trevligt och oblodigt status quo läggs ansvaret på den enskilda kvinnan. Och att det är hon själv som ska fippla in och ut tamponger/menskoppar i slidan kan vi kanske inte komma runt. Men är det verkligen hon, ensam, som ska bära konstnaderna för de dyra mensskydden (som under en livstid kan röra sig om upp till 80 000 kronor)? Hon har trots allt inte valt att blod ska sippra ur hennes kroppshål, ändå ska hennes ekonomi belastas varje månad. Och då har vi inte ens närmat oss kostnaderna hon får bära om hon dessutom måste medicineras – eller sjukskrivas – för PMS...

Men vänta lite, nu måste jag visst göra ett uppehåll, för jag hörde precis en envis kör som ropade: ”Men vi määän då! Vi måste ju raka oss i aaansikteeet! Det kostar ju också vahettere pengar!”

Okej, försöker ni säga att: lika oacceptabelt som det är för en kvinna att låta kroppens röda safter bara flöda – lika oacceptabelt är det för en man att ha hår i ansiktet? Jaha, men testa då att vara kvinna och ha hår på, tja, säg KROPPEN. Den sociala pressen att vara rakad (och kostnaden för hyvlar och allt som hör därtill) är inget som enbart drabbar män. För övrigt kan jag inte minnas att ett orakat mansansikte någonsin vållat lika hatiska reaktioner som au naturelle-kvinnoarmhålan som skymtades i Melodifestivalen förra året. (Ni vet, den som fick många att skriva att kvinnan i frågan var äcklig, ohygienisk och borde skämmas.)

Och nej, det här är förstås ingen tävling om vem som har det mest förjävligt. För den tävlingen har kvinnor för länge sedan vunnit.

Fram med gratis mensskydd NU.

Nannas

Liv Strömquists förträffliga sommarprat om just mens.
 

Mensvärk, som jag råkar lida av i skrivande stund.

Av: Nanna Johansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN