Olika - men kära

RELATIONER

Rösta fram det mest udda kärleksparet

Kronprinsessan Victoria är kär i gyminstruktören Daniel Westling. Calista Flockhart i den betydligt äldre Harrison Ford. Ett kärlekspar som ser märkligt ut kan vara perfekt, menar psykologen Eva Rusz.

Var med och rösta fram historiens mest udda par.

Listan över udda par kan bli lång. Allt handlar om vilka glasögon omgivningen tar på sig när de bedömer dem, säger psykolog Eva Rusz.

– Tänk dig en kvinna som träffat en 30 år yngre älskare, en man som kommer hem med en thailändska eller ett par som är över 75 bast och vill gifta sig. Kvinnan får höra att hon inte är klok, mannen att han är pedofil och barnen till paret som vill gifta sig på äldre dagar slår bakut och vill inte komma på bröllopet.

Udda kan vara det ultimata

Många faller för omgivningens tryck. Men det som ser udda ut utifrån kan vara det ultimata för de älskande.

– De kan ha hittat det de sökt i hela sitt liv och deras enda problem är omgivningens attityd, säger Eva Rusz.

Hon tar prins Charles och Camilla Parker Bowles som exempel.

– De har hela tiden betraktats som ett udda par. Hon har ansetts vara för ful och är inte tillräckligt prinsesslik. Men de verkar ha en livslång kärlek.

Är det bra eller dåligt att vara olika varandra?

– Det kan bara paren själva svara på. Grundförutsättningen är att båda accepterar varandra och inte skäms över den de älskar. Jag har mött folk som säger ”jag har träffat ett totalt UFO men jag ska göra om honom”. Det blir ett evighetsprojekt som bara leder till konflikter.

– Fördelen med någon som inte är ens spegelbild är att man får chansen att upptäcka något nytt. Det kan vara mycket spännande, säger Eva Rusz.

Ulrika Nordin