Sexhandel utreds inte av polisen

RELATIONER

Polismästare: Svårt att göra något eftersom kvinnorna vill tjäna pengar

Norrbottenspolisen struntar i att utreda sexhandel trots att det finns mängder av misstänkta fall. Nu kritiserar rikskriminalen polisens passivitet.

I Norrbotten fanns förra året 56 män misstänkta för att ha köpt sex, fyra män misstänkta för koppleri, 76 ryska kvinnor som kan ha utnyttjats som prostituerade och 131 ryska män som transporterat kvinnor till bland annat Sverige. Flera adresser i länet var kända för att användas vid prostitution, skriver Svenska Dagbladet.

Trots att polisen kände till allt detta inleddes under hela året bara en enda förundersökning om koppleri.

Kriminalinspektör Kajsa Wahlberg, rikskriminalens expert på kvinnohandel, anser att Norrbottens län utmärker sig genom för få förundersökningar.

Polisen bryter mot lagen

- Det är en fråga om attityder, säger hon.

- Det finns en negativ inställning hos såväl en del poliser som hos åklagare och domare mot att lägga resurser på människohandel eftersom offren ”ändå bara är prostituerade” och ”de vill ju ändå det här”.

Kajsa Wahlberg påpekar att polisen enligt rättegångsbalken är skyldig att inleda en förundersökning så fort det finns anledning att anta att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts. Detta har inte skett och hon anser därför att polisen i Norrbotten bryter mot lagen.

Norrbottens polismästare Karl-Bertil Arosenius tillbakavisar kritiken.

- Det är skillnad på att göra vissa antaganden och att inleda förundersökning. Hade vi haft tillräckligt starka misstankar hade vi självklart inlett förundersökningar, säger han.

Inga förhör med kvinnor

Arosenius säger att man måste komma ihåg att detta är en mycket besvärlig brottslighet eftersom offren inte är samarbetsvilliga.

- De ryska kvinnorna ställer upp på det här för att tjäna pengar, säger Arosenius.

- Hur många ryska kvinnor har de pratat med?, undrar Kajsa Wahlberg. Vad jag vet har de inte förhört en enda ryska.

Regeringen har fått en rapport om handel med kvinnor från rikskriminalen. I den är kritiken mot delar av polisen hård:

”Det finns ett synbart glapp mellan den politiska viljan att bekämpa människohandel och de prioriteringar som polisen gör för att komma tillrätta med denna brottslighet.”

TT