Är du doktor åt din man?

RELATIONER

Ny studie: Män pratar hellre med sin kvinna än sin läkare när de blir sjuka

Får du ta smällen när din man blir sjuk?

Kvinnor känner redan till det, men nu visar även forskning att deras män hellre vänder sig till dem än till sin läkare när de har problem med hälsan.

Studien är gjord vid Sydney University och Australiens hälsoinstitut och bygger på en av de mest omfattande undersökningarna som genomförts om mäns kontakt med sjukvården. 44 000 besök av män hos 1 000 allmänläkare kartlades skriver Sydney Morning Herald. Resultatet visar att män söker upp läkare i mindre utsträckning och när de väl går till doktorn tar de upp färre problem och stannar kortare tid än kvinnor.

Unga män sämst

Sämst på att uppsöka läkare är unga män. De är speciellt dåliga på att prata om personliga problem och går de till läkaren är det för en specifik åkomma. De vill inte tala om andra besvär.

– När man försöker prata om förebyggande vård är de inte intresserade. Det är troligt att de säger ”Jag är här för ett specifikt problem, fixa det.” Det är först när något ramlar av som de reagerar, säger Rob Walters, ordförande för australienska divisionen för allmänläkare, till SMH.

Det finns all anledning att försöka uppmuntra männen att ta bättre hand om sin hälsa. Unga män är extra utsatta eftersom de i större utsträckning kommer i kontakt med farlig tobaksrök och alkohol och skadorna de drar på sig märks först på lång sikt.

Lotta Zachrisson