”30-åriga män är eviga småpojkar”

Anne Sophia, 36, utlöste våldsam debatt i Danmark: ”Jag vill ha en James Bond med hjärtat på rätt ställe”

Singelmän i 30-årsåldern är antingen babianer eller pudlar.

Därför föredrar snygga, smarta 30+kvinnor antingen äldre eller yngre män.

Det hävdade Anne Sophia Hermansen, 36 – och utlöste en våldsam debatt i Danmark.

– Kritiker hörs alltid mest. Många håller med om att vi behöver omdefiniera dagens könsroller, säger hon.

”30-årsmannen – ett lost case” hette krönikan som publicerades i tidningen Berlingske Tidende i somras – och följdes av en intensiv debatt i danska medier.

Krönikören Anne Sophia Hermansen, 36, tyckte sig som ensamstående mamma i Köpenhamn ha sett ett mönster bland manliga generationskamrater; antingen är de testosteronstinna babianhannar eller allt för mesiga pudelkillar.

”Vi är de nya männen”

Och som en konsekvens av det föredrar de självständiga singelkvinnorna i 30-årsåldern att dejta yngre eller äldre män.

– Ibland tänker jag att vi singelkvinnor 30+ är de nya männen, med den bonusen att vi kan föda barn. För vi är i den exklusiva situationen att mannen är 'con amore'. Han bidrar bara med kärlek. Pengar, bostad, bil och borrmaskin har vi redan själva, och ofta också barn, säger Anne Sophia Hermansen i en intervju med Sydsvenska Dagbladet.

Hon hävdar i sin krönika att det inte är kvinnorna det är något fel på. Orsaken till att allt fler lever som singlar är att den ogifta mannen runt 30 vägrar växa upp.

– Han är antingen en väluppfostrad hon-man som bär lyckoarmband och står redo att massera dina fötter i terapeutiska olkhor. Eller så är han en riktig han man, utan öron, med ett ego stort som Asien och karriärplaner som lämnar dig som funktionellt ensamstående mamma, skriver Anne Sophia Hermansen i Berlingske Tidende.

Het debatt följde

I debatten som följde – med bland annat 2500 artikelkommentarer på webben, ett antal uppföljande krönikor, debattinlägg och tv-inslag – vändes mycket vrede mot krönikören. Hon blev bland annat kallad psykopat, självmordskandidat och manshatare. Och till Sydsvenska Dagbladet säger hon att kritiken varit starkare än stödet.

– Kritiker hörs alltid mest. Men jag har också fått mycket stöd från både män och kvinnor. De håller med mig om att vi behöver omdefiniera dagens könsroller.

Eviga småpojkar

Anne Sophia Hermansen, som till vardags arbetar som presschef på ett stort danskt företag, tror att en förklaring till att sjuttiotalist-killarna inte vill växa upp är deras uppfostran.

De växte upp med starka mammor som kanske inte tillät sina söner att vara pojkar.

– I sin kamp för jämställdhet mellan könen har de svikit sina söner och gjort dem till eviga småpojkar. Hur sexigt är det? säger Anne Sophia Hermansen till Sydsvenska Dagbladet.

Själv önskar hon sig en man som är ambitiös och tar ansvar – för både jobb och familj.

– Jämställdheten får inte ta bort spänningen mellan könen. Jag vill ha en James Bond med hjärtat på rätta stället, säger Anne Sophia Hermansen.

Publisert: