Kärlek finns – på nätet

Flest svenskar träffar sin partner via dejtingsajter

Kontaktannonsen är död – leve kontaktannonsen.

På nätet.

Det är där de allra flesta svenskar träffar sin partner.

– Nätet har verkligen revolutionerat livet för alla blyga svenskar, säger Marie Hagberg, dejtingkonsult.

När SIFO frågade ett statistiskt urval svenskar var de träffat sin partner, visade det sig att det är nätet som är den dominerande mötesplatsen.

Marie Hagberg, dejtingkonsult som skrivit flera böcker bland annat om nätdejting, menar att framgången beror på att internet är praktiskt. Här kan även den som har svårt att vara ute i svängen, till exempel en ensamstående småbarnsförälder, hitta en dejt.

– Vi svenskar är inte heller världsberömda för att vara så utåtriktade så det passar oss väldigt väldigt bra, säger Marie Hagberg.

Slipper utelivets avigsidor

Att komma i kontakt med någon från sin trygga plats vid datorn gör också att man slipper utelivets avigsidor. Och enligt undersökningen är det bara 13 procent som fångat sin partner i krogvimlet.

– Krogen är en hård miljö, speciellt för killar. Många tjejer har taggarna utåt, säger Marie Hagberg.

Samtidigt är inte alltid dejtingsajterna den där fristaden där bara insidan räknas. Forskning visar att kropps- och utseendefixeringen är minst lika stor på internet.

– Dåligt sätt finns överallt och i synnerhet på nätet. Men nätet är ändå snällare än krogen där det bara är utsidan som gäller, säger Marie Hagberg.

Billig och tidseffektiv

En annan framgångsfaktor för nätdejtingen är att den är både tidseffektiv och billig.

– Du spenderar flera hundra kronor på krogen och om du har tur får du prata med en människa. Dejtar du via nätet får du jättemånga kontakter snabbt. Så det är tidseffektivt också, säger Marie Hagberg.

Även de klassiska sätten – att träffas via vänner eller på jobbet – är fortfarande vanliga.

21 respektive 14 procent finner varandra så.

Finns det något sätt att hitta kärleken som du tycker är underskattat?

– Jag tycker den offentliga platsen är superbra och vill slå ett slag för mataffären. Det är det ultimata sättet. Du kan snabbt räkna ut om någon är singel – och ingen förväntar sig att träffa någon där, säger Marie Hagberg.

Publisert: