Döttrar värst att uppfostra

Brittisk undersökning visar: 65 procent tycker tonårstjejer är svårare att uppfostra

Trotsiga tonårskillar kan vara en riktig mardröm för föräldrar.

Det är i den åldern mammor och pappor tycker att deras barn är som jobbigast.

Men döttrarna är värst.

En studie med 2 000 föräldrar visar att pojkar är en mardröm i 15-årsåldern medan flickor är som jobbigast när de är 14. Det skriver den brittiska sajten onepoll.com.

Enligt undersökningen upplever mammor och pappor att deras söner kämpar med att klara av skolarbetet, oroar sig för dålig hy samtidigt som de har svårt att kommunicera vad de känner.

Växer upp för snabbt

Föräldrar till döttrar måste i stället stå ut med att deras barn försöker växa upp för snabbt, dricker alkohol för första gången samtidigt som de tjatar om högre veckopeng.

Kathryn Crawford är talespersonen för sajten TheBabyWebsite.com som har beställt undersökningen. Till onepoll.com säger hon:

– Nyblivna föräldrar fruktar tvåårstrotset medan mammor och pappor till tonåringar säger att tonåren är värst.

Visar två svåra faser

Studien visar två svåra faser i ett barn liv. Men slutsatsen är ändå att tonåren utan tvivel är den jobbigaste perioden.

Enligt undersökningen upplevde 78 procent av föräldrarna att deras söner var extra lynniga när de var 15 år.

Nio av tio tycker att deras döttrar mognade snabbare än sönerna och 56 procent upplevde att det var jobbigt att hantera att deras så prinsessor plötsligt blev stora.

”Jobbigt för tonåringarna själva”

– Vi måste komma ihåg att tonåren inte bara är en jobbig ålder för föräldrarna utan även för tonåringarna själva. Generellt kan de inte hjälpa att de är surmulna och lynniga. De känner sig ofta förvirrade på grund av alla hormoner. Allt du kan göra som förälder är att räkna till tio så ofta det behövs och finnas där för dina barn, säger Kathryn Crawford till onepoll.com.

65 procent av dem som både har döttrar och söner sa att döttrarna var svårast att uppfostra.

Pojkar ansågs dock jobbigare att hantera när de var yngre.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN