Familjerelationer

”Min fråga är som vanligt: var är papporna?”

Av: 

Terri Herrera Eriksson

RELATIONER

Terri Herrera Eriksson: Problemet är inte att kvinnor jobbar mer idag än för tjugo år sen – det är att så få män är redo att backa hem

Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.
Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

Amerikanska forskare har slagit fast att barn som har mammor som går tillbaka till jobbet innan barnet fyllt ett skadas inte, förutsatt att de får annan kvalificerad omsorg (nämen vilken överraskning!).

Fast det bästa är eventuellt om morsorna stannar hemma.

Eller jobbar deltid.

På ett sätt är det goda nyheter för alla arbetande mammor, men jag kan inte låta bli att bli irriterad.

Fan vad trött jag är på alla dessa mer eller mindre märkliga studier som på något sätt alltid lutar åt att skuldbelägga mammor.

Min fråga är som vanligt: var är papporna?

Hur många studier görs på att kolla hur barn mår av att pappa jobbar heltid från att barnet har fyllt en vecka?

Hur många forskare går ut och säger tvärsäkert att det vore bättre för barnets utveckling om pappa jobbade mindre än 30 timmar i veckan?

Man kunde lika gärna se det så här: det största problemet är inte att kvinnor jobbar mer idag än för tjugo år sen, det är att så få män är redo att backa hem.

Det är inte brist på mamma som (eventuellt) gör att barnet presterar sämre i begåvningstest – det är bristen på en förälder.

Farsa eller morsa är egalt, och förmodligen skulle det gå alldeles utmärkt med en närvarande och kärleksfull mormor eller farfar också.

Ändå läggs ändå alltid allt fokus och all skuld på vad just mammorna väljer att göra.

Som om de hade så mycket val, förresten.

USA, där studien gjordes, skiljer sig från övriga västvärlden eftersom man överhuvudtaget inte har betald föräldraledighet (med undantag från några stater).

Istället regleras föräldraledigheten mellan dig som arbetstagare och din arbetsgivare.

Har du tur och jobbar på ett stort företag kan du få 12 veckors föräldraledighet – vilket inte automatiskt betyder att du får ersättning under föräldraledigheten, utan bara att du är garanterad att få behålla ditt jobb trots att du är hemma i 12 veckor.

Den som arbetar på ett mindre företag får nöja sig med sex veckors föräldraledighet.

I bästa fall kan man kombinera de sex veckorna med semesterdagar och kompledighet så att det blir två månader med den nyfödda.

Trots att situationen är så pissig och trots att 80 procent av alla amerikanska mödrar går tillbaka till jobbet innan deras barn fyller ett finns det ändå en allmän åsikt att kvinnor som börjar jobba när barnen är små är egoistiska karriärister.

Det hela kan bara beskrivas med ett ord: orättvist.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer